МненияПод ножа

Тотален хаос на новото КПП към Стария град след кметска заповед

Не пускат жители и инвеститори в архитектурния резерват до домовете и обектите им, въпреки че имат пропуски

Проблемът е тотална липса на диалог. Не ни информираха за новите правила за достъп, не ни осигуриха чипове или карти, гневяха се около съоръжението хората

Докато се чудеха как да преминат с автомобилите си през новата бариера, полицаи ги глобиха за неправилно паркиране

Христо Гюлев: Вместо да оживяваме, мумифицираме Стария град

Ние самите искаме правила и сами поискахме бариера с чип. А сега не можем да се приберем по къщите си, ядосват се жителите на Стария град

Тотална липса на диалог. Такава е диагнозата на поредния тежък градски проблем, който избухна днес с пълна сила. Тази сутрин жителите на Стария град не можаха да се приберат по домовете с автомобилите си, тъй като в сила влезе кметска заповед за нов пропускателен режим в архитектурния резерват. Оказа се, че хората, които обитават Трихълмието и развиват бизнес там, не са били информирани за новите правила, не са получили чип за достъп през новата бариера на „Съборна”, нито пък карти, които да им дават право да достигнат с колите до недвижимата си собственост.  Около новото КПП към Стария град се образува колона от автомобили на хора, които до вчера имаха пропуски за движение по калдъръма. Много от тях бяха излезли сутринта от къщите си, а на прибиране получили забрана за достъп. Напрежението ескалира, след като служители на общинска полиция пристигнаха по заповед на висшестоящ и започнаха да глобяват наред. На място се събраха част от живеещите в Стария град, собствениците на хотели и ресторанти, обединени зад "Сдружение на собствениците, живущите, работещите и инвеститорите  в АИР Старинен Пловдив". Те потърсиха представители на Община Пловдив, но такива нямаше. И заявиха, че са в готовност за протестни действия и дори гражданско неподчинение, ако от администрацията не се вслушат в исканията им. Хората са за контролиран достъп, но той да е във времето от 10 часа сутринта до 18 часа вечерта.

Къде сте, г-н кмете? Елате и ни чуйте. Говорите за туризъм в Стария град, но туризъм с бариери и забрани не се прави. Това, което предприехте днес е геноцид срещу жителите на Стария град и срещу нас, инвеститорите, които искаме да развиваме туризма в него, проведе задочен диалог с Иван Тотев председателят на сдружението Борис Христов.

Ситуацията е абсурдна. Ние самите искаме правила. Самите ние искахме тази бариера с чип, за да ограничим пропуските за влизане в Стария град, които се раздаваха на килограм. Самите ние искаме автомобилите да бъдат рязко редуцирани вътре в архитектурния резерват. И днес самите ние останахме извън него с колите си. Не можем да стигнем до къщите си и до бизнесите си. Докато управляващите взимат решения еднолично, хаосът ще е пълен, каза собственикът на ресторант Улпия. Той отбеляза, че има гараж и четири паркоместа пред имота си, но няма достъп до тях.

Ние, жителите на Стария град, по принцип нищо не знаем какво се случва в него. Не ни информират за ремонти, за нови политики, за нищо. На мен пред къщата ми седя гондола за строителни отпадъци в продължение на два месеца, без дори да ме предупредят. Просто искаме информация, каза Румен Георгиев, собственик на имот на улица „4-ти януари”. Той каза, че е научил за новите правила от статия в електронен сайт. Оказва се, че имам пропуск, а не ме пускат до дома ми. Не може така да се прави организация. Това е абсурд, допълни той.

Никой от нас не е информиран какво трябва да направи, за да получи чип за достъп или карта. Днес с моята кола не фигурирам в системата, а съм собственик на два хостела, заяви Христо Гюлев, чийто обект Old Plovdiv е в топ десет на хостелите в света според няколко класации. Той се оплака от липсата на диалог с администрацията. Системата позволява гъвкав начин на достъп. Беше ни обещано, че ще се направи работеща по начин, който е удобен за всички- и за нас, и за посетителите на Стария град. Но не би, отбеляза той. Гюлев подчерта, че в зоната на архитектурния резерват, до която се стига единствено през Съборна и новото КПП, има 6 хотела и десетки заведения, до които от днес няма никакъв достъп с автомобил. Трябва да развиваме туризма, мисия на всички е да оживим Стария град, а така го мумифицираме. Отново подчертавам, става въпрос за пълна липса на диалог. Писали сме няколко писма, няколко срещи правихме по този казус, но без резултат, заяви Гюлев, който отскоро е член на управителния съвет на „Пловдив 2019”. Членството ми във Фондацията няма нищо общо с качеството ми на хотелиер, подчерта той след журналистически въпроси.

Това е геноцид върху бизнеса, но и върху всички жители и посетители на Стария град. Тъй като така просто няма да получат обслужване. Няма как да зареждаме обектите си. Пада качеството на услугата. На бариерата ли ще правим туризъм, попита Борис Христов, собственик на хотел „Борис Палас”.  Тотев, великият вожд, трябва да му се помолим да си повикаме техник, когато ни се развали хладилника. Това ли трябва да правим? Защото сме в такава ситуация. Според заповедта, ако ни се развали климатика и повикаме майстор със собствен транспорт, трябва да информираме лично няколко административни началника, за да ни дадат право на този достъп. Е, това нормално ли е, попита Борис Христов. След което се провикна дали някъде около бариерата случайно няма представител на общината. Такъв липсваше. Значи ние сме хванати от гората, така ли, вдигна въпросително ръце хотелиерът.

Правим бизнеса си в абсурдни условия. Спират гостите ни на бариерата и им казват да си грабват куфарите и да припкат по калдъръма до хотелите ни. От 2000 г. имам собственост в архитектурния резерват. Но такова нещо не е било. В Деня на будителите ни събудиха с новината, че нямаме достъп до домовете и бизнесите си. Новината, че трябва да качваме туристите на гръб и да ги носим до обектите си, коментира собственикът на резиденция „Стария град” Емил Тиберов.

Старият град е жив организъм. Не може да се действа така радикално. Проблемът не сме ние, собственици на имоти там, а пропускането на всички автомобили без ограничение, както беше до скоро. Ние сме за ограниченията. Искаме да се изчисти от коли архитектурният резерват. Но искаме ясни правила, диалог и консенсус, заяви Георги Зисов.

Собственикът на ресторант Улпия пък е категоричен, че изграденото ново съоръжение на Съборна е незаконно и призова полицаите, които лепяха фишове за неправилно спиране на автомобилите около бариерата, да й лепнат акт за незаконно строителство.

Това тук е психологическа бариера, не просто бариера. Дори граница можеш да преминеш с документи. А ние не можем да влезем до имотите си дори с личните си карти. Тази бариера е бариера за бизнеса, за качеството на живот, за живота на Стария град. Бариера и за нашето здраве. Може би общината иска да посрещаме туристи в Европейската столица на културата с озверели физиономии, с каквито ни виждате днес, каза още председателят на Сдружението Борис Христов.

Всички от "Сдружение на собствениците, живущите, работещите и инвеститорите  в АИР Старинен Пловдив" се заканиха всеки ден да блокират достъпите до Стария град, докато не се вземе адекватно решение. И казаха какво искат от общината- влизане с автомобил само с чип през новата бариера между 10 и 18 часа, и свободен достъп до архитектурния резерват в другите часове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Абе, стига сте ревали, бе. Целият град е така, ама никой не се прави на интересен като вас. Навсякъде по цивилизованият свят щом искаш да живееш в такъв район ще си носиш и ограниченията. Накупили по 3-4 коли, направили частни паркинЗИ на общинска земя пред всяка съборетина и претенции некви за още. Като не ви изнася заминавайте си по селата, там място бол.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина