МненияПод ножа

Стинг и Шаги от Античния театър: Всички сме равни

Но не и според София Мюзик Ентърпрайсис

Нито един местен фоторепортер не бе допуснат да снима дългоочаквания концерт, организиран с финансовата помощ на пловдивския данъкоплатец

Иво Дернев

Всички сме равни! Това бе посланието, което отправиха звездите Стинг и Шаги от сцената на Античния театър снощи. Заявиха, че всички хора сме еднакви, без значение религиозните ни, езикови или социални различия.  Не такова послание към пловдивските медии обаче отправиха организаторите на паметното събитие снощи- София Мюзик Ентърпрайсис.

Най-големият промоутър у нас обидно неглижира журналистите в града, и особено фотографите. Нито един пловдивски фоторепортер не бе допуснат да снима концерта на Стинг и Шаги. Това право получиха само колеги от столичните редакции. Нещо, за което не бяхме информирани предварително. Акредитации на представители на гилдията под тепетата бяха отказвани категорично с мотива, че на Античния театър места за журналисти от очевидно маловажни за организаторите регионални медии няма. Дори тези, които влизаха с билет, за да видят шоуто, но и да си свършат коректно работата, бяха задължени да оставят снимачната си техника извън пределите на Античния театър. От СМЕ обясниха това с медийните си партньорства. Ние, журналистите от Пловдив, разбираме ексклузивитета на база партньорски договор, но категорично не разбираме отнемането на правото ни да информираме качествено аудиториите си, макар и те да са малки за критериите на СМЕ.  Особено що се отнася за публично събитие, финансирано до голяма степен от джоба на пловдивския данъкоплатец, каквито всички, заети в медийния сектор в града, сме. Разбираме изискванията за авторски права от страна на изпълнителите, но не разбираме липсата на предварителна комуникация с пловдивските редакции. Не приемаме да ни дискриминират на база регионалност, особено в собствения ни град, в който и ЗА който работим.  

Оценяваме високо това, което прави София Мюзик Ентърпрайсис с българската музикална сцена и културата въобще. Респектирани сме от техните усилия да направят България част от музикалния свят в последните 25 години. Ценим и това, че са се ангажирали пряко с каузата Пловдив 2019. Но с нея сме ангажирани и ние, при това от много години, всеотдайно и напълно безплатно. Затова очакваме адекватен респект и към нашите усилия.  

Сигналът, който ясно отправи София Мюзик Ентърпрайсис към пловдивските журналисти не е никак приятен с оглед бъдещия достъп на регионалните медии до събитията, които промоутърът организира в града. Този сигнал обедини издателите на някои от влиятелните и големи, или може би незначими и малки според разбиранията и мащабите на СМЕ, медии, които до края на деня ще излязат с обща позиция по казуса.

П.П. Редакцията на Под тепето се извинява на своите читатели за недоброто качество на снимките. Те са правени с мобилен телефон, тъй като професионалният фотоапарт бе "конфискуван" на входа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Иво завиждат ни. Това е. Хората От столицата и в частност сме ги е яд на Пловдив за много неща и се чудят по какъв начин да ни изкарват от равновесие. Но уви ние сме здрави като сиенитните ни тепета. Софиянци да внимават, че да не завъртим альоша с шмайзера от изток, на запад към тях.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина