МненияПод ножа

София Железарова с отворено писмо до Тотев за „Абаджийска“ в Капана

От 2009 година, ул. "Абаджийска" е част от групова недвижима културна ценност

След проведеното обществено обсъждане, да станат ли улиците „Абаджийска” и „Кирил Попов” пешеходни или не, до консенсус  така и не се стигна. Превърналото се в махленска свада дебатиране, провокира собственичката на книжарница „София Т” да ни изпрати отворено писмо, адресирано до кмета на Пловдив, Иван Тотев.

Ето какво пише в писмото на София Железарова:

Уважаеми г-н Кмет ,

                   Във връзка с проведената дискусия по повод нашата петиция вх. № 15 П 4442/ 31.03.2015 г. за включване на ул. "Абаджийска" към пешеходна зона, която за съжаление се превърна в махленска свада , и в която нито една от страните не успя да изложи аргументи , моля да се запознаете с  нашите съображения в писмен вид .

1. Статут: Групов паметник на културата, обявен с протокол 13/ 02.11.1998 на Националния съвет за опазване на паметниците на културата съгласно & 10, ал.1 от  ЗКН обн. ДВ бр.19/ 2009 – притежава статут на групова недвижима културна ценност.

2. Относно измеренията спрямо Европейска столица на културата : Постепенно превръщане на квартала в пешеходна арт зона , запазвайки автентичния му вид.

3. Относно решенията на Общината – "Капана и "Стария град"   не трябва да се превръщат в паркинги и да се задоволяват всякакви прищевки на собственици за сметка  на опазването на културното наследство.

4.Всеки собственик или наемател на имот в квартала би трябвало да е наясно, че обитава културна недвижима ценност,статутът е по закон ,който трябва да се спазва  и това налага съобразяване и уважение.

5. Съгласно закона частната собственост е лична и неприкосновена . Но УЛИЦИТЕ НЕ СА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ , А ОБЩИНСКА. Улиците са на гражданите на града и никой няма право да ограничава движението на  граждани и външни гости  по тях. Няма закон , който да гарантира паркирането на даден собственик пред дома му. Особено в квартал като "Капана", където не е възможно пред къщи със стогодишна история някой да претендира за лично паркомясто.

6. Приоритети: Всяка дейност трябва да се съобразява  със статута на недвижима културна ценност , и с факта , че кварталът е жилищна зона. 

         Всеки ден групи с гости на града посещавайки римския стадион и джамията обръщат поглед към "Капана" и вместо да се възхитят на хубавата ни улица и зеления оазис над книжарница "София Т" са принудени да гледат един окаян паркинг.

        Уважаеми г-н Кмет ,съгласно вашите правомощия , Вие сте длъжен да решите проблема по най-добрия начин за Пловдив, неговите граждани  и гостите на града , които се надяваме да стават все повече.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Не разбираме първото изречение от материала: „От 2009 година, ул. „Абаджийска“ е част от групова недвижима културна ценност“
    Всички улици в „Капана“ са Групова недвижима културна ценност от обнародването в Държавен вестник. „Абаджийска“ не е станала част от „Капана“ през 2009-та 🙂

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина