МненияПод ножа

Собственци зад оградата на магазините до Пощата

Последните търговци изнасят стока, докато работници разрушават покрива над тях (ГАЛЕРИЯ)

Само двама от притежателите на земята са на мястото. Те се опитаха да се барикадират зад оградата и снимат събарянето с камера

Двоен аршин – общината плаща милиони евро на дружество за Източния форум и се саморазправя с дребни собственици за част от Западния, коментираха засегнатите

Таня Грозданова

Минути преди обявения начален час на изпълнение на заповедта на кмета на Община Пловдив Иван Тотев за събаряне на временните преместваеми съоръжения на терена зад Централна поща наетите работници за акцията провериха дали електричеството и водоподаването към обектите са прекъснати. Точно в 10 часа започнаха същинската работа с поставяне на заграждения.

От десетките собственици на терена на мястото бяха само двама – Цоньо Буров и Венета Станева. Те показаха Нотариални актове за собственост на своите части от парцела, който е даден като обезщетение на близо 30 собственици по Закона за реституцията през 1999-а година срещу друг имот по Главната. Буров твърди, че днешната акция не е издържана законово и администрацията стъпва на „измислен конкурс и измислено инвестиционно намерение, без да притежава акт за собственост, за да се разправя с притежателите на имота". По думите на Станева, отново се демонстрира двоен аршин – общината плаща милиони евро на дружество за Източния форум и се саморазправя с дребни собственици за част от Западния.      

Лично зам.-кметът по строителство инж. Димитър Кацарски оглавява акцията, а две патрулни двойки от полицията охраняват. Кацарски твърди, че има решение на ВАС и то е окончателно. Според него заповедта за събаряне на магазините е потвърдена окончателно в полза на общината.

От своя страна представителите на собствениците напомнят, че в Административен съд – Пловдив има още две висящи дела по казуса.

"Ще обжалваме в съда и ще търсим обезщетение", заяви Буров, който се опита да остане зад загражденията, за да недопусне машини и работници на обекта. След като не успя, той продължи да заснема акцията с видеокамера.

През това време търговците от магазина за сувенири изнасяха стоката си, а над главите им работници започнаха да премахват облицовката на покрива.

След разкриване на конструкцията ще се прецени каква техника е нужна за премахването на обекта. Очаква се багер да дойде следобед.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете Л. Русева и В. Седларска от СливЯн; или СЕГА / ГЛАСОВЕ)- за да се реализира максимално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина