МненияПод ножа

Росен Плевнелиев за законопроекта на Делян Пеевски за КТБ: Част от текстовете в него са откровено противоконституционни

Като гледам вносителите на този законопроект, не съм оптимист от гледна точка на съдържанието, коментира президентът

Ако смисълът на този закон е да бъде някаква вендета, той може и да проработи. Така президентът Росен Плевнелиев коментира специално пред Под тепето законопроекта на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ, внесен за разглеждане в 44-ото Народно събрание. Бившият държавен глава гостува в Пловдив като посланик на добра воля на Американския университет в България снощи, за да представи визията си за лидерите на бъдещето в тематична среща. Плевнелиев отдели няколко минути за читателите на Под тепето и на темата КТБ.

Един законопроект е добре да се коментира тогава, когато придобие някаква конкретика. Защото в момента има някаква идея, облечена с някакви текстове, една част от които са откровено противоконституционни и няма как да минат пред Народното събрание, а една друга част от тях са на ръба на Конституцията и не е ясно дали ще минат, коментира президентът законопроекта на Пеевски за КТБ.

Това е един законопроект, който е силно пропаганден, с много декларативна функция, но не съм сигурен доколко е облечен със съдържание. Най-малкото, като гледам вносителите на този законопроект, не съм оптимист от гледна точка на съдържанието. Ако смисълът на този законопроект е да се върнат откраднатите над 3,6 милиарда лева, досега ние не видяхме никакъв резултат от това и аз лично бих поставил под съмнение, че тези хора, които нищоправеха в продължение на години, сега изведнъж, на база на някакви законодателни текстове и инициативи, ще върнат обратно откраднатите пари. Многократно в свои изказвания пред медиите, от най-високи трибуни, казах: Тръгнете по пътя на парите, върнете откраднатото. Българският народ очаква не поредното разграбване на база това, което се случи 1997г. Този път покажете, че сте научили уроците си. Държави като Гърция, Кипър, Ирландия тръгнаха по пътя на десетки хиляди офшорни компании и върнаха една огромна част от разграбеното. Това не се случи в България и аз не съм оптимист, че ще се случи, заяви Росен Плевнелиев.

В заключение подчерта, че ще благодари на всички политици, които не просто декларативно си играят на поредния законопроект, а които ефективно, пред очите на целия народ, излязат и кажат: Аз върнах милиард, два или три от откраднатите пари на българите. Ще им се поклоня и ще им стисна ръката. Но искам конкретни, а не пожелателни и декларативни действия, допълни Росен Плевнелиев.

Какво каза Певнелиев пред гостите на форума в Пловдив, четете по-късно

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина