МненияПод ножа

Пожарната инспектира високите жилищни сгради в Пловдив

Където няма вътрешни пожарни щрангове и хидрофорните уредби се дават предписания са изграждане

Пожарогасител на всяко стълбище е другият вариант

Пожраната започна активни проверки във високите жилищни сгради в Пловдив, разбра репортер на Под тепето. Повечето блокове с височина над 28 метра в район „Централен“ вече са обходени, проверки се правят във всички райони на града.

Служителите на  Регионалната дирекция по „Пожарна безопастност и защита на населението“ – Пловдив, които отговарят за контрола и превенцията, проверяват общите части на многоетажните жилищни блокове дали отговарят на стандартите за пожаробезопасност. При констатирани пропуски на домоуправителите на етажната собственост се връчват предписания за отстраняването им.

Проверяващите гледат за налични и изправни щранговете, вътрешни пожарни кранове и хидрофорните уредби. Като и дали са в годност и технически изправни, за да се подсигури гасането в случай на възникване на пожар. 

При проверки на 11-етажни блокове в центъра, правени в края на 60-те години на миналия век по еднакви проекти, е констатирано, че в част от тях има, а в други няма вътрешни пожарни щрангове и хидрофорните уредби. Домсъветите издирват с помощта на районната администрация строителните планове на сградите, тъй като се дават предписания са изграждането там където не съществуват.

В един от високите блокове на „Шести септември“ общото събрание стигнало до извода, че монтаж на пожарогасители на стълбищните площадки ще е по-евтин вариант от изграждането на водната система. Пожарогасителите също подлежат на проверки и имат срок на годност, обясниха от Пожарната.

Подобни проверки се извършват периодично, обясниха от службата. Тази година обаче са по интензивни заради големия пожар в санирания 27-етажен жилищен блок в Лондон на 27 юни.  Заради това проверките ще са особено внимателни в санираните високи жилищни сгради. Домоуправителите и фирмите трябва да представят информация какви материали са вложени в ремонтите на фасадите.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина