МненияПод ножа

Посрещаме сакралната 2019 г. с разкопан площад Централен

Конкретен проект ще можем да видим чак през лятото

Реалните строителни дейности могат да стартират най-рано през юли

Пловдив ще посрещне сакралната 2019 г. с разкопан площад Централен. Такива са намеренията на общината, след като работата по процедурата за реконструкцията вече официално стартира. На въпрос на Под тепето кога да очакваме конкретен проект за бъдещата визия на площада и дали той ще е строителна площадка в годината на проекта Европейска столица на културата, кметът днес заяви, че със сигурност там ще се работи през 2019-а. А проект ще има някъде през лятото. Сигурно е едно – той няма да има нищо общо с одобрената в международния архитектурен конкурс разработка на португалското студио Фора, чиито права общината закупи за сериозна сума.

Нямайте съмнение в това, че на части от площад Централен ще се работи през 2019 г. В момента стартирахме процедурата по ЗОП, което означава, че имаме поне три месеца за избор на изпълнител, ако естествено някоя Анка или Фанка не обжалва. Но говорим оптимистично сега. Около три месеца имаме да изберем изпълнител, още половин месец за подписване на договор. След това започва проектиране. От една страна на площада, но паралелно с това може да започне работата и по подлеза на Гладстон. Срокът за проектиране ще бъде подаден от изпълнителя. Предполагаме, че след сключване на договора, в рамките на около 40 дена ще имаме проект, който да бъде предложен. След това този проект трябва да мине за съгласуване от НИНКН. Там имаме уверението и работим заедно с министъра, че това ще бъде приоритетен проект и ще стане максимално бързо. Така че, както и да го смятаме, преди началото на юни няма да има реално проект, който да може да бъде изпълнен. Ако говорим за реално строителство на площада, очакваме то да стартира някъде през юли, отговори на Под тепето Тотев днес.  

Той предполага, че няколко месеца ще ни бъдат абсолютно достатъчни да бъде направено поне централното трасе – продължението на Главната до „Иван Вазов”. Това ще ни бъде целта за 2019 г. От там нататък частите, които водят към Форум Юг, тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и частта около ТИЦ-а ще бъдат забавени, те са за втория етап. Археологията ще продължи и през 2019 г. със сигурност ще се работи и Одеона и Форум Запад. Сега нека изберем проекта. Това е най-важното – какъв ще бъде той, поясни кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Само аз ли имам чуството, че тотката е закъснял с доста време за работа по такъв проект? Не ми се вярва на някой от гостите през 2019 да му хареса строителна ограда ограждаща централния площад.

  2. Ще сменят плочките. А както знаем от другите ремонти на Тотев – Руски, В. Априлов, Шест септември, Коматевско шосе, полагането на плочките ще продължи с години. Как ще изглежда, никой не знае, конкурсът е за строител. Пък той ще си намери архитект, да му направи проект, дето да му е удобен.

  3. Наистина изгребано натрупалото се през векове и ОТВАРЯНЕ НА ФОРУМА ПОД СЛЪНЦЕТО КАКТО СИ Е БИЛ И КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТ ще бъде исторически просто, естествено и весело решение за такъв древен град – вместо досадните ДУПКИ из центъра. Щом няма сгради да пречат наоколо -както е при Стадиона и Главната- ето шансът на тази администрация да се запомни не само с … провали. Долу хората ще щъкат в разнообразие, вместо по скучния грамаден МЕГДАН

  4. просто като Колумбовото яйце: СТИГА „мегдан“ дайте ни ФОРУМ!
    Вместо грамадния, подтискащ, скучен и НЕПОТРЕБЕН мегдан от Партийния дом до Гладстон на надморско равнище натрупано от столетия МНОГО ПРОСТО КАТО КОЛУМБОВОТО ЯЙЦЕ; СЛИЗАМЕ ОТКРАЙ ДОКРАЙ ДО АНТИЧНОТО НИВО НА ФОРУМА. Щом не пречи застройка околовръст – долу е по-весело, я колко хубава е античната УЛИЦА в подлеза! Да ОТКРЕХНЕМ Града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина