МненияПод ножа

Николай Пловдивски овладява и Старозагорската епархия

Приближеният му Антоний пое управлението от освободения Галактион, ще прави изборите в тамошната митрополия

Антоний като викарий на Николай Пловдивски преди няколко годиниНиколай Пловдивски бавно и постепенно овладява Българската православна църква. Той направи поредна крачка към патриаршеския трон, след като от днес и голямата, и така важна Старозагорска епархия е под негов контрол и влияние. Това стана факт с решението на Светия синод да освободи от длъжността митрополит Галактион заради влошеното му здравословно състояние, а управлението в епархията поема временно един от най-приближените до Николай хора- Средноевропейски митрополит Антоний. Той ще дирижира парада в Стара Загора временно. Но именно довереникът на шефа на пловдивската митрополия ще ръководи избора на следващ митрополит там. Което, според духовници, е сигурен знак, че Николай ще овладее напълно Старозагорската епархия, като постави свой човек за митрополит. Така си гарантира още един глас при едни евентуални избори за патриарх.

Припомняме, че пак през есента, преди три години, лобито на Николай Пловдивски взе Западно- и Средноевропейска епархия. Тогава довереният на владиката Антоний бе избран за митрополит с 10 гласа. Преди 2013г. той бе константийски епископ, а преди това бе викарий на Николай. Именно пловдивският митрополит го пусна по стъпалата на църковната йерархия, като го прати за епископ в Смолян.  От там той се изстреля за Европа като помощник на митрополит Симеон, на чийто трон се качи в последствие. 

Самият Антоний е като проекция на Николай и в кариерата, и в амбициите, и във визията, и в маниерите си дори. Той стана и повод за първия голям скандал в пловдивската митрополия след идването на Николай, когато в жълт вестник излезе текст за интимна близост между владиката и викария на епархията тогава Антоний. Тогава от храма бе изгонена и жената, в чиято уста бяха сложени думи, които тя твърди, че не е изричала- Мирослава Маринова.

В последствие, след като бе изпратен за епископ в Смолян, Антоний получи от Тодор Батков лимузина Ауди А8, за да обхожда църковния си район, която в последствие влезе в автопарка на Николай Пловдивски. Антоний бе и сред спряганите фаворити за мястото на митрополит Кирил.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина