МненияПод ножа

Никола Сивков за знамената в Капана: Да, върху тях има реклама, но само на обекти от квартала, а не на големи корпорации

Флагчетата не скриват архитектурата, а прикриват именно недостатъците на имотите, натрупани през годините- кабели, климатици и своеволни изменения, смята той

Важно за нас е не да търсим саморазправа с управата на града, а диалог за градивните процеси, които се случват и са необходими на квартала, подчертава организаторът на Капана Фест

Днес бяха премахнати и последните останали флагчета в Капана- тези по ул. „Христо Дюкмеджиев”. Общинската акция по свалянето на знамената приключи, но коментарите продължават. Много хора се изказаха остро срещу действията на администрацията, други ги подкрепиха. Зам.-кметът Амелия Гешева обясни пред Под тепето, че общината е дала разрешение за поставянето на цветните триъгълници само в рамките на Капана фест. С организаторите на фестивала са проведени разговори и тяхно задължение бе знамената да бъдат премахнати след като събитието отмина. Аз също съм на мнение, че украсата подхожда на квартала, но има правила, които трябва да се спазват, коментира Гешева. А причините за премахването на знаменцата в последните три дни са, че по тях има търговска реклама и че срещу тях имало жалби, тъй като били окачени нерегламентирано, по непредназначени за целта места. Днес ви представяме коментара на основния инициатор на поставянето на знамената в квартала- Никола Сивков. Той е и двигателят на Капана Фест. Никола не крие, че върху шарените парчета плат има рекламни лога, но те са само на обекти в Капана, а не на големи корпорации, които искат да брандират квартала. Той е категоричен, че това не трябва да се допуска. Представяме ви позицията му без редакторски намеси:

Знамената над улиците в кв. Капана, които станаха обект на толкова коментари, противоречиви чувства и мнения, имат своя история и предназначение.

Тук следва истината за тяхното съществуване:

Вгледайте се във флагчетата. Спряганите рекламни лога са само и единствено на обекти от Капана. Вашите любими заведения. Да, това е реклама, но не на корпорации с милиони бюджет, а на хора, които са дошли в квартала за да дадат всичко от себе си и да създадат едно любимо и ценено място, достойно за адмирации, не само от нашите съграждани и сънародници, но и от чуждестранните гости на града, които със своите снимки взимат частичка от чара на квартала, за да покажат достойнствата му по родните си места.

На коментари като: потъпкваме историята, Капана сме го превърнали в чалга, скриваме културното наследство и прочее, бих заявил нееднолично – знаменцата не скриват архитектурата, а прикриват именно недостатъците на имотите, натрупани през годините -безбройните безстопанствени кабели, климатици и своеволни изменения. Погледнете снимките, допитайте се до хората тук и ще разберете, колко важни са всъщност веещите се триъгълници не само за работещите обекти, а и за посетителите, които идват, заради екзотичната атмосфера, създавана от тях.

Важно за мен като организатор на "Капана Фест" е да подчертая стойността, която имат флагчетата за фестивала и каква ексклузивност биха предали те на събитието. Ако преследвам само своя интерес- поставянето на знамената единствено в рамките на фестивала ме устройва напълно. Но не това е водещото за мен. Много по-важен е ефектът, който те имат за устойчивото развитие на Капана и за всички трудещи се в него. Това е причината да бъдат отказани множество спонсорства от големи компании за поставянето на техни фирмени флагчета, с които да се финансира целия проект. Разходите и трудът по изработката и изграждането на пъстроцветните коридори са изцяло за сметка на обектите в Капана. Това са средства, от които ние зависим и за които работим ежедневно.
Вложен е неизмерим труд в създаването на знаменцата, който намира своята стойност и оценка от всеки посетител на квартала. Тъй като инсталацията не е незаконна по право, смятаме, че е редно Община Пловдив на първо място да уважи инициативата и вложенията на нейните граждани и да потърси контакт с тях, за да създадем съвместно адекватна основа за тяхното бъдещо съществуване. Важно за нас е не да търсим саморазправа с управата на града, а диалог за градивните процеси, които се случват и са необходими на квартала, за да израстне като едно място, с което съгражданите ни ще бъдат горди.

Само така ще е възможно истинското прераждане на това историческо място, не за да изпълни очакванията ни за културна столица на Европа, а да ги прекрачи и устои за годините напред. Знаменцата са много малка част от живота и бъдещето на града ни, който заслужава да стане пример за това, че едно дейно гражданско общество може да постигне хармония и успех само за себе си.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. какъв наем за магазин… та този Сивков без пари да плаща на общината е печелил от знаменцата… Да се маха и всичко да свали колкото по-скоро-толкоз по-добре. Има още висящи реклами-ей общината… как се дъните толкоз лесно? И КАКВО ОЗНАЧАВА САМОРАЗПРАВА С ОБЩИНАТА? Сивков, ти нещо мутрееш

  2. Аз искам Община Пловдив да каже какъв наем плаща това момче за магазина си за дрехи , който той менъжира и използва за лични блага и печалби. Нека и всички други хора в капана, по центъра и на главната се заинтересуват какъв му е наема и как се случват нещата !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина