Министерството на културата: Новото улично осветление в Стария град е незаконно

Под ножа

От ведомството информират кмета, че няма съгласуван проект за поставяне на осветителни тела в архитектурния резерват

МК е реагирало след сигнал на гражданин, прочел текст в Под тепето от  преди две години и половина

Новото улично осветление в Стария град е незаконно. Това казва официален документ от Министерството на културата, пратен до кмета Иван Тотев в средата на декември. Под тепето алармира за това още през април 2014г., а на база публикацията ни от тогава, наш читател е сезирал МК по казуса. С дата 15 декември 2016г., от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” излизат с писмо до градоначалника и гражданина, по чийто сигнал се произнасят от ведомството. От документа става ясно, че новите улични лампи в архитектурния резерват са нерегламентирани. От МК информират Тотев, че не са съгласували проект за поставяне на осветителни тела в Стария град, а това противоречи на Закона за културното наследство.

Човекът, който се е обърнал директно до министерството, е Костадин Калайджиев. "Изпращам ви отговор от Министерство на културата по мой сигнал с въпроси, провокирани от ваша статия относно незаконното поставяне на новите осветителни тела из Стария град преди 2 г., което по мое тълкуване, не е съгласувано със съответните институции. Това прави тези тела незаконни. Да се подобри осветеността в архитектурния ансамбъл е прекрасно, НО има установен ред, по който да се случва това. В противен случай сме свидетели например, на противозаконни действия, съмнения за корупция, нарушаване на автентичност и злоупотреба с пари на данъкоплатеца от страна на община Пловдив", пише ни г-н Калайджиев.

От документите, които нашият читател ни изпрати на електронната поща, ясно се разбира, че през 2011 година е съгласуван проект за художествено осветление на някои от обектите в Стария Пловдив, но не и на система за улично осветление в защитената зона. Костадин Калайджиев има подобни опасения и за артистичния квартал Капана. Относно това, от Министерството на културата заявяват, че има внесен проект за Капана през 2014-та година, който е съгласуван на 16-ти септември същата година. Надявам се казусът да се разплете и адекватно да си поправят грешките отговорните лица, завършва г-н Калайджиев.

 

Споделете ни във:

2 коментара за “Министерството на културата: Новото улично осветление в Стария град е незаконно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.