МненияПод ножа

Казусът Концертна зала: Търпението ражда загниване

Търпението ни се изчерпа, заявиха от Фондация „Дом за пловдивската опера” и се заканиха да сезират европейските институции при бездействие от страна на държавата

Паднала мазилка. Изтърбушени седалки. Пожълтели стени и прогнили от влагата дървени плоскости. Разруха и мизерия. В тази атмосфера в Концертна зала, членовете на Фондация „Дом за пловдивската опера” заявиха в прав текст, че искат Министерството на културата да  предприеме скоростно стъпки по ремонт и реконструкция на пространството за култура. Като на фронта сме. А война няма. Министерството на културата е на ход. Искаме действия, заявиха от Фондацията пред медии, народни представители и областния управител.

Почетният консул на Германия и член на Съвета на „Дом за пловдивската опера” д-р Мариана Чолакова припомни целия казус от начало до край. Подчерта, че пожарната е забранила използването на Концертна зала и за да онагледи казуса цитира Радой Ралин: „Търпението ражда загниване”. Е, търпението ни се изчерпа, дебело подчерта тя, като допълни, че ако бездействието продължи, ще бъдат сезирани европейските институции.

За цялата епистоларна част от историята разказа друг член на Съвета на Фондацията- Любозар Фратев. А колегата му арх. Илко Николов разкри, че преди повече от година заданието за ремонт и реконструкция е възложено на софийски архитект, но няма никаква информация какво се е случило с това задание. Ние сме изготвили експертна оценка за състоянието на сградата относно авариен ремонт. Становището не включва конструктивно обследване, каквото е необходимо, каза арх. Николов.

Друг член на Съвета- инж. Никола Добрев пък цитира покойния гений Стивън Хокинг: „Твърде дълго се вторачваме в краката си. Трябва да поглеждаме към звездите”. Операта е една голяма звезда, добави Добрев.

Трябва да се реагира по най-бързия начин, е позицията на областния управител Здравко Димитров. Подчерта, че е трябвало Концертна зала да стане общинска преди повече от пет години, когато имаше възможност за това. Ако това се беше случило, досега може би залата нямаше да е в този вид, предположи губернаторът. И даде предложение: „Военните нямат против операта да се премести в ДНА”.

Военният клуб може да е резервна сцена на операта, не основна, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя подчерта, че обществената поръчка за проектиране вече е в Агенцията по вписванията и до края на седмицата процедурата може да бъде отворена. Но заяви, че дори да няма обжалвания, едва ли ремонтът ще се случи през 2019. По нейни сметки, пълната реконструкция на залата, с подмяна на инсталациите и осигуряване на най-съвременна озвучителна и осветителна техника, което е задължително, би струвало около 12 милиона лева.

По време на събитието се говори и за нова сграда за пловдивската опера. От Фондацията припомниха, че общинските съветници излязоха с витиеватото решение, че са съгласни с това операта да има нов дом, но нищо повече.  Фондацията разполага с 9 предложения за подходящи за целта парцели, като отново се прокрадна идеята за събаряне на бившия партиен дом и построяването на модерен оперен комплекс на негово място. Д-р Мариана Чолакова каза, че това предложение е дошло от общината и Фондацията го споделя. Това е една меко казано екзотична идея, коментира Менда Стоянова.

Целия текст четете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Тролченцето Лидийка Дойковна, което пуска коментарчета, какво направи за Концертна залИЧКА? Какво създаде? Няма умора за хейтърчетата, ами хайде работете де. Сурп Кеворк се намира на уличката ЧЕТВЪРТИ ЯНУАРИйче. Кис-кис

  2. „Състоянието“ на Концертна Зала се дължи на неграмотния некадърен „мениджмънт“ = управление на ползващите институции. В случая жалката „Опън Опера“ за ДИРЕКТОРСТВО на която вероятно някоя заплатаджийка е получавала ЗАПЛАТА всекий Божий месец, не ли? И нейните подгъзници. След като Начо ДИКТАТУРАТА изсели достойните стари семейства кореняци от Стария Град за да им „обобществи“ имотите (а сега се МУТРИфицират!) днес няма кой да намести две КЕРЕМИДИ

  3. Ако състоянието на Концертна зала не е повод за протест, то кое е? Вместо това – празни приказки. И празни обещания за светло бъдеще. Срам и позор.

  4. Тролчето, което пуска коментарчета, какво направи за Концертна зала? Какво създаде? Няма умора за хейтърчетата, ами хайде работете де.

  5. Отваряйте си очите с престъпниците от тази „фондация“ пардон АГИТКА ЗА ЗАГРАБВАНЕ НА ТЕРЕН „прокрадна идеята за събаряне на бившия партиен дом и построяването на модерен оперен комплекс на негово място. Д-р Мариана Чолакова каза, че това предложение е дошло от общината *) и Фондацията го споделя. Това е една меко казано екзотична идея“ *) от Илийко Николов, който има във фризера си полуготови „ОПЕРЕТИ“ ототдавна; а да събори Партийния му е мечта

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина