МненияПод ножа

Издатели: Малко медии могат да се нарекат медии

Журналистиката у нас функционира като КГБ и служи на "меката диктатура"

Клуб Z

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. 

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" – Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участват в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

Като "много тъжен документ" определи Захов Бялата книга. "В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. – от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни Захов.

Прз 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата КТБ и до какво доведе тя – до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

Проверките, които държавата приложи спрямо съсобственика на "Икономедиа" Прикопиев, са с цел да се намери нещо, за да се запуши устата на издателя Иво Прокопиев. Има подход към Огнян Донев и Сашо Дончев, допълни Захов.

"Когато си в обсега на тези институции, си виновен до доказване на противното. Всичко това доведе до изтеглянето на големите западни инвеститори. ВАЦ се изтегли от пазара. След което започна атаката към Донев – да продаде "24 часа" и "Труд". Е, това се случи. Днес Огнян Донев е тук с "Клуб Z", каза още той.

Припомни, че атаки има и стрещу неудобните регионални медии – като "Зов нюз", чийто собственик бе заплашван с убийство. "Това са медии под натиск, защото са си позволили да разкрият местни схеми", каза Захов. Според него срещу редовите журналисти се осъществяват "атентати".

"Медиите не са моята област, професионалната ми сфера е друга и в нея нескромно смятам, че съм постигнал всичко, което може да се постигне. В същото време станах инвеститор и се докоснах и до медиите. Човек, като е успешен в една сфера, ако щете като корпоративно-социална отговорност, е длъжен да направи нещо за обществото", заяви и Огнян Донев.

"Смятам, способствал съм да се създадат условия на пълна свобода журналистите да упражняват своята професия по начин, който те считат за добър. За жалост в нашата родина това води до някои дефекти. Никой не допуска, че това е възможно. Има една забранена тема в моите медии – сферата, в която аз се занимавам. Моят принос не е свързан с компанията, която управлявам. Това е мое лично решение и лични финанси", допълни.

"Моето хоби е историята и съм убеден, че в средносрочен план този проблем няма да съществува. С моя принос искам това да се случи по-рано. Като икономист смятам, че добре образованото общество е предпоставка за икономическия растеж", завърши с оптимизъм Огнян Донев.

Между нас тримата, като се замисля, има само едно нещо общо, това е желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по почтен, прозрачен начин. Приех да участвам в това представяне с готовност, защото познавам хората, които са участвали в написването на тази Бяла книга, и се доверявам на тяхната почтеност. Аз има една наследствена болест, имам тежко наследствено заболяване – свободолюбие, не знам дали има медицински термин за него. Обичам и вярвам в свободата. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не ми е приемливо да се посяга на достойнството, свободата и правата на други хора.

Спомням си как 1989 г. на площада плаках. Смятах, че е дошъл краят на тиранията, че бързо ще създадем нова България, която да служи на всички. Да, ама не. Финансирам свободна медия, защото искам да обслужа обществения интерес – обществото ежедневно да получава информация как тези, на които е делегирало управлението на държавата, се разпореждат с неговите права и пари.

Журналистите са приравнени на обикновените граждани по отношение на достъпа до информация. Уважаеми гости, помолете вашите политици, без ние да им бъдем съдници с кого се прегръщат, да направят нещо да осигурят на свободните медии нормалния достъп до информация при спазване на европейските и световни стандарти."

Стояна Георгиева, Mediapool.bg:

"В България нещата са преминали отвъд всякакви приемливи граници. Много малка част от медиите могат да се нарекат медии. Огромна част не работят като медийни предприятия, а са откровен инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. Манипулации, фалшиви новини, алтернативни факти са понятия, с които напоследък живеем. Води се кампания от медиен кръг, контролиран от една медийна група, извършват се по много извратени прийоми – прийомите на КГБ. Общественото мнение е толкова увредено вече, че в България не би могъл да се проведе смислен разговор по която и да е тема. Държавата, обществото е нефункционално, защото нямаме свободни медии и върховенство на закона и затова не можем да проведем нито смислен политически разговор, нито друг. Информираният гражданин е основният елемент на гражданското общество. В България това е много трудно."

Иво Прокопиев, "Дневник", "Капитал":

"Всички си даваме сметка, че в България проблемът отдавна е надраснал проблема с фалшивите ниовини. Ние сме на етапа на тотално нефункциониране на политическия процес. На ръба сме на една "мека диктатура", на напълно фалшифицирана демокрация. Това не е проблем само на издателите и медийната система, а на всички граждани. Всяко едно от тези права се сблъсква с модела на завладяване на държавата. Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат. Ще продължим да правим това, което правим."

„Под тепето” ООД, издател на Под тепето и КАПАНА.БГ е член на Съюза на издателите в България

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина