Държавата отказва пари за лечението на 28-годишния Николай Иванов

Под ножа

Той поискал средства за ваксини, които Министерството на здравеопазването определя като експериментално лечение. Благодарение на него обаче Ники преборва онко болестта си

28-годишният Николай Иванов е един от хората, които страдат от тежката диагноза карцином на дебелото черво. В момента младото момче е добре и е успяло да надвие болестта. Преди месец е бил на преглед в испанската клиника, където е протекло и лечението му, и там са му съобщили добрата новина. Целият лечителен процес, обаче, е доста скъп, и както в повечето случаи Николай е успял, благодарение на многото добри хора, които отделят от себе си, за да помогнат на един млад мъж да продължи напред. Благодарение на системата в Испания, към Николай, въпреки че е чужд гражданин, е подходено с разбиране и до 2019 година той може да изплати останалите 50 хиляди евро на вноски. Сега всеки месец той задължително плаща по 2 хиляди лева на клиниката. Нещо като разсрочено плащане за право на живот.
За да подпомогне набирането на средствата, Николай, майка му и брат му, продават всичко каквото имат-земи, колата, дори и апартамента си. За това той се обръща за помощ към Здравното министерство . Тъй като в края на лечението са му поставени 6 дендритични ваксини на стойност 25 хиляди евро, такава е сумата за която Николай подава документи за финансиране в Министерството. Там, обаче, младежът получава отказ, защото според тях лечението е експериментално и не може да бъде финансирано.
Това не е експериментално лечение. В Западна Европа се практикува от много години, категорични са Ники и адвокат Донков. Те са завели дело срещу Министерство на Здравеопазването, което все още е в ранен етап, тъй като няма вещо лице, което да даде експертна оценка за това експериментално ли е лечението или не. Първото вещо лице, което се е явило, е бил доктор над 80-годишна възраст, който никога не се бил занимавал с онкоболни. Изобщо не разбрахме какво правеше там, човекът. А и той 30 минути поздравяваше Николай, че е жив, разказа адвокат Донков. Сега вече повече от година не е назначено друго вещо лице. Това се оказва изключително трудна задача, защото в България няма специалисти, обучени да прилагат  подобен тип ваксини. Ваксини, които са спасили живота на Николай Иванов.
Най-жалкото е, че в повечето случаи много от онкоболните, на които не им е оставен друг избор освен да съдят министерството или държавата, не успяват да дочакат края на дълго проточените дела.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.