МненияПод ножа

Динозаври на диета!

Процесите на пренареждане в икономическата върхушка са факт. Ще има и други отменени обществени поръчки

Динозаврите изглеждали непоклатими, ала изчезнали. Казват, че измрели от глад

Димитър Герганов

Нова мода плъзна в българската политическа джунгла – спират се обществени поръчки на поразия. Към момента канселираните процедури надхвърлят 1,2 млрд. лева. Строителство на магистрали и горски пътища, търг за нови документи за самоличност, проекти на общините във Варна и Бургас – дейностите са разнопосочни. Това, което ги обединява, е, че са крупни и около всяка от тях витаят съмнения за надути цени и политическо вмешателство. Подобна активност на правителството е твърде необичайна и някак не се вписва в досегашните управленски модели. Трудно е да се повярва, че премиерът си е легнал в нормалното си добро настроение и на сутринта се е събудил с прозрение, че повече така не бива. Може би потенциалните нередности са му се присънили?

       Обясненията за внезапна загриженост около изоставането ни от Румъния са удобни, но едва ли отразяват действителността. Горчивата истина е, че мониторингът  върху страната ни отдавна не тревожи никой извън малка част от гражданското общество. В момента Брюксел е зает с далеч по-важни екзистенциални въпроси като бежанците, пазарлъците около оставането на Великобритания в ЕС, както и с перманентната гръцка криза. През 2019 г. с или без реформи, механизмът за надзор ще отпадне. Къде тогава е заровена мината, която заплашва да подложи на тежка диета определени корпоративни динозаври? Както е известно тези хищници се нуждаят от голямо количество храна/пари/ за да утоляват своя апетит.

       Една срамежливо лансирана хипотеза намеква за „дружески съвет”, даден от Ангела Меркел на Борисов при телефонен разговор преди няколко дни. Безспорно германският канцлер разполага с възможности да упражни влияние от такъв характер, но точно сега изглежда слабо вероятно. Фрау Меркел е фокусирана върху вътрешни проблеми /неспиращ емигрантски поток/ и търси подкрепа за политиката си, която не среща много разбиране сред останалите европейски партньори.

       Дали пък съседна страна не е замесена? Визовата драма по оста Пеевски и Доган – Турция хвърля известна светлина върху степента на ескалация на конфликта започнал с отстраняването на Лютви Местан като председател на ДПС. Малката руско-турска „война” на българска територия, макар и дребна част от глобалната „патърдия” в Сирия, се ожесточава. Борбата за контрола върху дисциплинирания електорат на ДПС има както политически, така и икономически измерения. Вторите се наричат – контрабандни канали и, както се твърди, текат усилено и в двете посоки. Реализираните печалби се оценяват на милиарди годишно. За да имат успех подобни начинания, не трябва да се шуми много. Насочат ли се твърде много прожектори, „гущерите започват да късат своите опашки”. Динозаврите обаче тежат десетки тонове и подобни упражнения върху телесната им цялост неиминуемо ще предизвикват локални  „земетресения”.

            Процесите на пренареждане в икономическата върхушка са факт. Ще има и други отменени обществени поръчки. Някои компрометирани лица ще се наложи да се дръпнат крачка-две назад, стига да не е станало прекалено късно. Съществува вероятност и от сблъсък в стил „няма място за отстъпление”. Тогава вече по парадоксален начин гражданите ще спечелят. Родната джунгла ще се поразреди и ще достига повече слънце, което може да се окаже рядък шанс за обръщане на корупционния тренд. Динозаврите изглеждали непоклатими, ала изчезнали. Казват, че измрели от глад…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина