Делегации от цял свят на пазар за военна техника в Пловдив

Под ножа

Панаира като хипермаркет за оръжия и боеприпаси за Хемус 2018

Изнесли сме военна продукция за 1,2 милиарда евро миналата година , вносът е на стойност 250 милиона евро

Зам.-министър определи като пропаганда информацията, че българска продукция попада в ръце на терористи

Президентът пред новата продукция на Арсенал Пловдив е център на отбранителната индустрия и военната промишленост от днес до края на седмицата. Дипломати, политици и военни от цял свят идват под тепетата на пазар за военно-отбранителна техника, а Панаира се е превърнал в нещо като хипермаркет за оръжия и боеприпаси за и Хемус 2018. Има делегации от 30 страни от Европа, Азия и Африка. Тук са представители на Австрия, Албания, Алжир, Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Босна и Херциговина, Франция и много други.

Един от френските щандове, посетен от посланика на страната у насРумен Радев с делегация от алжирски военниТоталният възход на военната промишленост у нас в последните години заради многото конфликтни точки по планетата ясно се вижда на стартиралото днес специализирано изложение, което се провежда под мотото „Отбрана, антитероризъм, сигурност”.   В него ръка си дава бизнесът, науката и образованието, като в панаирното градче новите си продукти и разработки представят 69 компании от 17 държави. Ръстът на участниците спрямо последното издание на Хемус е цели 20 процента.

Преди старта на Хемус заместник- министърът на отбраната Анатолий Величов обяви, че ведомството е внесло в Министерски съвет и третия голям проект за модернизацията на българската армия- за закупуването на многофункционален военен катер. Другите два проекта- за бронирана техника за пехотата и за нов изтребител вече са гласувани от правителството. Общата стойност  на трите проекта е 4,25 млрд. лв. с ДДС. От Министерството на отбраната искат максимално участие на български компании в процеса по модернизацията на военните ни сили.

Тринайстото издание на „Хемус“ се случва в златно време за българската отбрана, каза на откриването на изложението военният министър Красимир Каракачанов , като даде за пример трите големи проекта за модернизиране на армията. Министърът подчерта, че ръстът в участниците на Хемус и многото чужди делегации доказва амбицията на България да става все по-сериозен фактор при разработването и производството на продукция, свързана със сигурността и отбраната.

Заместник- министърът на икономиката Александър Манолев разкри в цифри изражението на бума на оръжейната ни индустрия в последните години. Износът на български оръжия, боеприпаси и отбранителна техника за миналата година е на стойност 1,2 милиарда евро. В същото време вносът на такава продукция е за 250 милиона евро. 15 хиляди са заетите в индустрията, като продължават да се внедряват иновации и да се модернизира производството. Трябва да насърчаваме иновациите в сектора и да насочим усилия към изследванията, каза зам.-министър Манолев. Той разкри, че основните търговски партньори на българските военни заводи са страните от Азия и Европа, като за устойчиви такива даде за пример Индия и Щатите. Определи информацията, че българско оръжие и наши боеприпаси попадат в ръце на терористи като пропаганда, която цели да дискредитира родните производители.

Част от българските разработки Не можем да приемем, че има реализиран експорт в непозволена дестинация. Осъществява се строг контрол и проследимост на износа. При него има строги правила и мерки, които се спазват стриктно. Често износът е и за частни компании, но не се работи за непозволени дестинации, подчерта Александър Манолев.

Очаквайте още подробности от старта на изложението!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.