МненияПод ножа

Дани Каназирева за културните паметници на тезгяха: Поведението на общината е на ликвидатор, а не на стопанин

Разпродажбата не гарантира изобщо, че тези имоти ще се стопанисват по-добре, казва лидерът на Съюз за Пловдив в позиция по повод поредицата на Под тепето

В списъка са изключително ценни имоти и община Пловдив трябва да инвестира в тяхната поддръжка, да ги ползва за общественополезни дейности или да ги отдава под наем, за да печели

Лидерът на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева излезе с позиция по повод поредицата на Под тепето, посветена на знаковите паметници на културата, които общината слага на тезгяха тази година. Ние продължаваме темата си, като ще представяме гледните точки на политици и архитекти, които се интересуват от казуса. Позицията на Дани Каназирева ви представяме без редакторска намеса:

Община Пловдив е изготвила Програма за разпореждане с общински имоти, която предвижда през 2018 г. пловдивчани да се разделят със собствеността си в редица сгради, паметници на културата.

Това е болезнено предателство към Пловдив и ние няма да подкрепим тази Програма, ако от списъка не бъдат извадени къщите, които са паметници.

Разпродажбата не гарантира изобщо, че тези имоти ще се стопанисват по-добре. Повечето от тях са в окаяно състояние днес, а масовата им разпродажба ще доведе до „случайни“ пожари и срутвания от само себе си – нито един частен собственик не иска ограничения върху имота си.

Имаме безброй горчиви примери за лошо управление на такава собственост, преминала в ръцете на частни инвеститори. И вината не е в тях – главната отговорност за защита на паметниците на културата е на общината.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата – точно сега е моментът да се погрижим за паметниците на културата, да ги съживим и да привличаме с тях туристи, които да инвестират в икономиката на града ни. Вместо това общината иска да разпродава наред – това е поведение на ликвидатор, а не на стопанин.

В списъка са изключително ценни имоти и община Пловдив трябва да инвестира в тяхната поддръжка, да ги ползва за общественополезни дейности или да ги отдава под наем, за да печели – това е далновидното решение, а не да прибере еднократно някаква сума и да я разпредели към приятелските фирми.

Община Пловдив разполага с огромен финансов и човешки ресурс, за да управлява къщите, които са паметници на културата. Не е никаква пречка фактът, че тези имоти са в съсобственост – общината може да изкупи частните дялове и да инвестира за запазване на лицето на Пловдив.

Няма разумен собственик, който да разпродава ценните си имоти в идеалния център на града, освен ако не е изпаднал във финансова криза. Случаят с Пловдив обаче не е такъв – общината има повече от достатъчно пари. Политиката на администрация е масово да разпродава терени и сгради от години, днес вече посяга и на къщи със статут на паметници на културата. Целта е една – да се пълнят всякакви дупки в бюджета, без никаква мисъл за бъдещето.

Ето само някои от печалните примери, които ни показват какво ще се случи:

Красивата сграда на бившия тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8, приватизирана навремето, беше разрушена преди две години и все още е в руини. На този етап няма институция, която да накара собствениците да я възстановят.

Наследството на Кудоглу на ул. „Иван Вазов“, също продадено на частна фирма, беше доведено до тотална съсипия. Тютюневият склад се превърна в опасна сграда заради безстопанственост и накрая изгоря.

В Стария град има десетки частни къщи със статут на паметници на културата, които са изоставени от техните собственици по една или друга причина. От Каблешково училище е останал само празен терен, след като общината е вкарала тази къща като апортна вноска във фирмата „Пълдин туринвест“. На същата улица „Княз Церетелев“ е още едно недоразумение – порутена стена от къща, която също е частна собственост.

Община Пловдив беше продала своя дял на съсобственици в къщата на ул. „Д-р Стоян Чомаков“. И днес тази сграда ужасява туристите, защото е в плачевно състояние.

Орта мезар – бившата градска баня на бул. „Шести септември“ срещу Дома на младоженците, е била приватизирана навремето с условието да бъде реставрирана. Но и този паметник на културата днес е грозна картина. Сградата не е възстановена след пожар и се руши.

Това се случва и това ще се случи и със сградите, които община Пловдив сега иска да разпродава. Разбира се, има и много добри частни стопани. Нека общинската администрация взима пример от тях – да поддържа собствеността си и да търси начин да печели, а не да разпродава имотите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Доктор Дани пощръклява като наближат избори.Нека изкупува общината,но доктор Дани я набутва в едни безкрайни разходи,защото в Стария град всеки съсобствен имат има минимум по 10 наследника и точно тези имоти са в най-окаяно състояние.Не можаха ли да разберат, че колкото и да е ценен Стария град,не може общината да спасява всичко.Най-скъпата поддръжка е именно там а именно там няма желаещи за наематели,концесии и др.Докторке,стига демагогия.

  2. Eх, това доктор Дани бе, като наближат изборите и става една такЪва настъпателна, загрижена, чак да и повярваш! Доктор Дани едва ли се сеща за каквито и да било паметници, нито пък се интересува от поддържането им, но понеже въпроса е актуален и вечно болен тя от време на време се обажда, за да видят, че пловдивските паметници имат една майка-закрилница в нейно лице. Бог да ги пази паметниците от такЪви закрилнички. Труженички на културния фронт!

  3. АБДИКИРАНЕТО ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ СТАРИНИТЕ ТАКА КАКТО УНИЩОЖАВАНЕТО НА НИПК ОЗНАЧАВА КРАЙ. ТОЧКА. БЕШЕ ПЛОВДИВСКОТО НАСЛЕДСТВО. КОРАБЪТ ПОТЪВА ПРАВИЛНО. А ПРЕЗ 60ТЕ И 70ТЕ КАК „ОБОБЩЕСТВЯВАШЕ“ МИЛИЯТ НАЧО ДИКТАТУРАТА (В ЧЕРВЕНОТО ПОНИ БЕШЕ НАЕМАТЕЛ НА ДОСТОЙНО СЕМЕЙСТВО КОРЕНЯЦИ, „КОЛТУРАТА“ ОТЧУЖДИ И ИЗСЕЛИ, ПО-КЪСНО … ГО ЦУНА)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина