МненияПод ножа

Да се ожениш в Пловдив става по-скъпо

Вдигат цените на гражданския брак

Най-скъпият ритуал скача с повече от 66%, а най-евтиният с над 62 на 100

Таня Грозданова

Най-евтината възможност за „подпис“ в Града под тепетата е на път да остане в историята. Това става ясно от проектодокументите, публикувани за обсъждане на сайта на Община Пловдив.

Според промени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив опцията да сключиш граждански брак през делничен ден, която много хора избираха, заради цената от 60 лева, вече скача над 50 %.

От ОП “Радостни обреди“ са дали предложение до Общинския съвет услугата, позната като „подписване през работно време“, да се изравни по цена с брака в петък. Към момента „Организиране на сватбен ритуал в Централен дом на младоженците, "Пълдин" и зала "Тракия" от  вторник до четвъртък включително струва 60 лева, а в петък 96 лева.

Ако съветниците гласуват промените фолклорният ритуал  „Тракийска сватба“ от 258 ще скочи на близо 400 лева. Същият ритуал, но изнесен от 360 става 540 лева.

Най-грандиозно увеличение се планира при цена за ползване на зала в Централния дом на младоженците за 1 час. До сега това е струвало 12 лева, а ще стане 100.

В новия ценорзпис се въвеждат и допълнителни услуги, които до момента не са предлагани или не са били таксувани. Например – сватбите в затвора не се таксуваха, сега стават 96 лева. Служителите на ОП-то вече ще предлагат ритуали по „сребърна“ и „златна“ сватба, като цените ще варират от 48 до 240 лева в зависимост от деня и мястото. Цена за ползване на фоайе също не е имало, предлага се да се въведе за час – 150 лева. Нова услуга използване на озвучаване и микрофон ще е 70 лева.

Припомняме, че 2000 двойки са подписали граждански брак в Пловдив през 2016-а година. За сравнение в цялата Пловдивска област през 2015 г. са били 2 917. На фона на общия брой сватби в България излиза, че близо 10% от всички бракове са се случили под тепетата. По данни на статистиката през 2017-а в Пловдив са се родили над 11% от бебетата в цяла България.

Сравнявайки числата на браковете и бебета под тепетата се откроява следната тенденция – през последните години малко над 1/3 от новородените са се появили в двойки със сключен граждански брак.

Преди дeн бе обявена обществена поръчка за основен ремонт на сградата на Централния дом на младоженците, стойността на проекта е  327 650 лева без ДДС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. пловдивско безсрамие и алчност.Ще ходим в селата, няма да пълним гушката на мамин и още няколко. Разбрахме от обредния дом, че парите отиват в частна подфирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина