МненияПод ножа

Бурките разцепиха и мнозинството, и групата на патриотите

И привърженици и противници на идеята защитаваха тезите си с думата „проевропейски”

Лилия Учкунова попита дали и калугерките за заплаха за сигурността и разлюти партньорите си

Айри Мурад: Бурка няма в СтолипиновоПредложението за забрана на бурките и религиозни рестрикции разцепи мнозинството в местния парламент днес. Но разцепи и групата на Патриотичния фронт. Земеделците, които седят твърдо зад управляващите, подкрепиха предложението на опозиционните патриоти, но така или иначе то не мина с подкрепата на едва 15 от съветниците. 12 въздържаха, а 21 гласуваха против идеите за промяна на Наредбата за обществен ред и сигурност с така предложените забранителни и ограничителни текстове. Срещу своите гласува дори Лилия Учкунова, а това предизвика гласа на някои от партньорите й в групата.

Дебатите от трибуната откри адв. Спилков, който подчерта, че предложените промени в наредбата са незаконни, тъй като всеки има право упражнява религията си. Той апелира съветниците за здрав разум в гласуването на тази точка. Вносителят Александър Сиди попита адвоката защо не е дошъл на организираното от ВМРО обществено обсъждане, а сега прави политика в залата. Парламентът ще решава този казус. Нека не създаваме поводи за нагнетяване на напрежение с решението, което ще вземем днес, апелира Пепа Деведжиева. Тъй като в залата се заговори за национална сигурност, Илко Илиев попита какво общо имат бурките с нея. Г-н Илиев идва в махалата по някои причини. Нека каже дали е видял не бурки, а бурка. Няма как да е видял, защото няма, каза Айри Мурад от коалиция „Здравко Димитров: Да решаваме заедно”. Групата на „Съюз за Пловдив” поиска оттегляне на точката, тъй като предстои приемането на закон, който по-късно ще регламентира и общинските наредби.

Един акт по приемане на промяна в наредбата ще е ясен знак, че Пловдив е избрал проевропейски, светски път за развитие. Че градът не иска радикализация, коментира земеделецът Георги Колев и даде знак, че групата му ще подкрепи предложението на патриотите. Моите приятели ще ме бият с камъни, ако не го направя, каза още адвокатът. Синя зона не бутна коалицията ни, но бурките ще я бутнат, влезе в дебата от трибуната Иван Тотев и погледна към Колев.

Бъдете умерени и не търсете поводи да се покажете с подобни предложения, обърна се към ПФ пък Спас Гърневски. В Пловдив такъв проблем не съществува. Затова нямаше никой на общественото обсъждане, което организирахте.  С какво право вие казвате кое е правилно и кое не, кое трябва да е позволено и кое не. Изкуствено дърпате дявола за опашката. Това не е европейско решение. Не е решение за Европейска столица на културата. Тези решения трябва да се вземат на национално ниво. Нека да не ставаме за смях и да забравим за тази тема, допълни Гърневски.

Георги Колев изтъкна довода, че според Европейския съд забраната на бурките във Франция е напълно законна. Владимир Кисьов от Съюз за Пловдив отговори, че това може да е оправдано за Франция, където се води война с ислямския тероризъм, но ние тук заплаха за нещо подобно нямаме. Това е универсална религиозна забрана, не става въпрос само за бурки, каза Никола Маневски от ГЕРБ.

В крайна сметка забраната на бурките и всички други ограничителни текстове бяха отхвърлени. Дори Лилия Учкунова от групата на патриотите гласува срещу предложението на Александър Сиди и се аргументира, че то посяга на конституцията. Калугерките и те ли са опасни за сигурността, попита ветеранката в ОбС. Думите й разлютиха войводата Камен Шишманов, който стана бесен от мястото си и напусна церемониално залата.

След вота Сиди се закани да преработи текстовете и отново да го внесе за гласуване на някоя от следващите сесии.

В залата бе и столипиновския лидер Яшар Асан. Той бе категоричен, че бурки в махалата няма. И че тази забрана ще се отнася само за туристите, които ще идват в Европейската столица на културата. Ще спираме хора по границите ли. Това са расистки текстове. Конституцията е като слънце, нека не го затъмняваме. Аз лично уважавам всички.  Бурката ли ни е най-големият проблем. По същия принцип аз утре мога да не ви харесам чантата и да се опитвам да я забраня с наредба. В Индия какво правят, като ходят голи по улиците- обличат ли ги със закони, попита Асан.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Щом никой не носи бурки в Пловдив, защо не гласуваха за забраната? Ясно си пролича какви псевдо европейци са „нашите“ купени съветници – селчовци дето не говорят чужд език, но обичат да се изказват за европейските ценности. В 6 държави в Европа вече има закон за забрана на бурките – Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия и Швейцария. На кой освен на Гърневски още не му е ясно, че бурките не са проевропейски, а проислямски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина