МненияПод ножа

Близо 250 възпитаници на АМТИИ и интелектуалци подкрепиха петицията срещу ръководството на Академията

Гняв и подигравки след решението на ректора да връчи титлата „Доктор хонорис кауза” на политическо лице

Животът е кратък, изкуството е вечно. Срамувам се заради вас!, пише Антония Златева

Срещнали се двама български професори:

 – Алма ти матерна! – поздравил учтиво първият.

– Хонорис ти на каузата! – любезно отговорил другият.

Този виц е сред най-актуалните анекдоти в последните дни в родното онлайн пространство. От гняв и обида, до смях и откровени подигравки. Всевъзможни са реакциите в мрежата, провокирани от  решението на ръководството на АМТИИ да удостои с почетната академична титла „Доктор хонорис кауза” народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Само за два дни от старта си петицията „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” в интернет събра подкрепата на близо 250 души. Възпитаници на Академията и интелектуалци остро се разграничават от действията на ректора проф. Милчо Василев и го обвиняват, че е продал академичната титла. В коментарите към заявката за подкрепа на петицията най-често срещаната дума е „СРАМ”. Хората не крият омерзението си „от девалвацията на достойнството на "академичното" поведение на част от АМТИИ”, както пише един от участниците в подписката.

Ето и някои от коментарите в петицията:  

Животът е кратък, изкуството е вечно. Срамувам се заради вас!, пише Антония Златева.

Боряна Петринска: Този акт обезсмисля и принизява както самото академично звание, така и досегашните му носители.

Минко Ламбов: Всичко подобно трябва да свърши!

Жалки подмазвачи, гневен е Никола Икономов.  

А Красимир Кондев пита: Сладури, сутрин поглеждате ли се в огледалото? И?

Атанас Бояджиев: Доктор хонорис кауза се присъжда се от висше училище за заслуги към развитието на науката, образованието, културата и обществения живот на доказали се българи. Не се продава. Това е петно върху академичната общност в цялата страна. Приканвам, г-жа Стоянова да откаже присъдената титла. Защото не я заслужава.

А Цена Михалева пита във Фейсбук страницата на Академията: А защо Васко Василев не е предложен за Доктор Хонорис кауза, след като благодарение И на неговия конкретен личен принос са събрани средства за подготовка на проектната документация? Една проста аритметична сметка показва, че след като от държавния бюджет са заделени 1 100 000 лв., то всеки български гражданин е "дал" по 15 ст. от своите лични данъци за това дело. Питам аз – с какво моите и вашите 15 ст. са "по-незаслужили" от 00 ст. на Менда Стоянова (да не забравяме, че доходите на депутатите, като държавни служители, са необлагаеми)?

От АМТИИ на този етап мълчат. Няма никаква реакция от страна на ръководството на Академията относно вълната на възмущение, което породи връчването на титлата „Доктор хонорис кауза” на политическо лице. Явно няма какво да кажат.

Междувременно работата на Под тепето по темата „Какво се случва в АМТИИ” продължава. Текстът ни за страха, който е обхванал дори студентската общност в Академията, ни свърза с неин възпитаник, който държи да остане анонимен поради лични причини. Той излезе с призив до колегите си от АМТИИ през Под тепето. Ето го и него:

„Бях част от Студентски съвет към АМТИИ .Искам да изразя своята позиция относно ситуацията ,в която е изпаднало нашето любимо учебно заведение. За годините ,в които бях част от Студентски съвет, защитавахме и отстоявахме правата на нашите колеги. Създавахме прекрасни събития (изложби, концерти и благотворителни инициативи.). Горд съм от нещата,които сътворихме през този мандат. В моментите, в които не получавахме подкрепа от ръководството на АМТИИ , ние се опирахме на Националното представителство на студентските съвети в Република България, в лицето на председателя Яна Вангелова.Мога смело да твърдя,че тя беше нашият "закрилник" пред всички институции. С невероятна амбиция и плам се втурвахме във всяка следваща наша инициатива. Студентски съвет ,не е само орган защитаващ студентите ,това е кауза. Моята кауза , е да видя края на ерата "Самозабравили се ректори и зам.- ректори". Тези самозабравили се личности ,които трябва да са за пример , за съжаление съсипват нашето бъдеще. Крайно време е ,  тези хора да бъдат разобличени и да се държи сметка за делата им. Призовавам студентите на АМТИИ, да се обединят и да възродят тази прекрасна кауза , а именно " Един независим Студентски съвет и една независима студентска общност". "Не се поддавайте на манипулации и не допускайте определени личности да влияят на вашата позиция ". Нека покажем ,че "ЗАЕДНО" обрисуваме бъдещото ни.Бъдете здрави успешни”.

Под тепето продължава с темата. Очаквайте продължение!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Ай стига, баба ти мента какъв доктор ще ми бъде…. Изкуството няма нищо общо с политически слугинаж.

    “ Питам аз – с какво моите и вашите 15 ст. са „по-незаслужили“ от 00 ст. на Менда Стоянова (да не забравяме, че доходите на депутатите, като държавни служители, са необлагаеми)“

    Че ние с братчеда сме по-доктори от нея…. Все пак заформиха цирк де, за пореден път.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина