МненияПод ножа

Арх. Мерджанов: Повдига ми се, като видя „Св. Марина“

Вместо молебен в Злати трап Николай направи театрално представление, казва бай Славчо

Image title
Човекът, който с едната си ръка е нарисувал 21 български манастира на оградата на селската си къща в Злати трап, е меко казано възмутен от случващото се в пловдивската епархия.
Като гледам сега митрополитската църква „Св.Марина“ , направо ми се повдига. Решил съм да не стъпвам там, защото ще ми прилошее, казва 78-годишният  арх. Славчо Мерджанов, работил дълги години към НИПК. Съвсем с други очи виждам стари черкви и се радвам- там се крие дух, старина, страдание и надежда. И с други очи гледам на новостите, родени в храмовете днес. Аз видя ли църква, винаги влизам. Аз не съм вярващ, но знам, че има сила, там горе, подчертава архитектът. Сигурен е, че горе някой бди за добрите хора, тъй като пада по гръб от втория етаж и не само оцелява, а се отървава невредим. За да си вярващ, трябва от дете да те черкуват. А после да настъпи събитие в живота ти, което да заздрави вярата. На мен първото ми убягва, не крие бай Славчо. 

Положил е парафа си и в подписката на интелектуалците срещу безобразията в „Св. Марина“, а после и на тази на архитектите за „Св. Неделя“ в Батак.  Това е нечовешко. Казвам го като специалист от Паметниците на културата. Църквата „Св. Марина“ е паметник на културата. Ако се прилагат законите в България, сега трябва да се махнат тапетите, да се направи реставрация на стенописите и да се търси оргиналния вид. Най-нагло и грозно митрополит Николай съсипа един храм и културен паметник. Не го интересува мнението на обществото. Той си знае – мажи и лепи, като превърна храма в едно кичозно НИЩО. Най-срамното бе, когато покани в „Св. Марина“ патриарх Максим да празнува рожденния му ден. Трябваше Максим да се откаже и да се върне назад при вида на храма. Дядо Николай го видях за първи път преди година, когато откри нашия храм в Злати трап. Взе ми акъла – вместо молебен, той направи в храма театрално представление. Тържествено беше, но като на цирк, а той бе режисьорът. Даде пари за тази църква, която аз наричам черквата на БСП. А моят проект си стои, тъй като се води, че е на другия синод. Дядо Николай да чете книги и да види как преди монасите са се отдавали на Бога, а не сега- да се отдават на скъпото и на златното, призовава Мерджанов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина