Под небето

Нов сорт пъпеш гигант представят на изложение в Пловдив

Сорт, който ражда пъпеши по 6 килограма, ще бъде представен за първи на Международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. Над 30 новости ще покаже деловият форум  от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. Голяма част от иновациите е в областта на растениевъдството.
    
Сортът „Лидер  F1” дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат, твърдят изложителите от „Агроделта селект“.
Първата българска технология за биологично производство на малини е разработена от  Института по земеделие в Кюстендил. Използват се екологично чисти методи за контрол на вредителите преди създаване на насажденията и така се намалява употребата на химически препарати.
    
Производителите на цветя могат да разнообразят асортимента с нови видове, които сега са само диворастящи.  Технологии за култивирано отглеждане на гърлица, гипсофила и змийска трева предлага  Институтът по декоративни растения в София.
    
Съоръжение за размножаване на пауловния – дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в Института „Н. Пушкаров“. Разработката  представлява  световна новост с висок икономически ефект.
    
Иновация от световен мащаб е и царевичният хибрид  Optimum Aquamax, който може да се приспособява към климатичните условия и дава с 10-12% по-високи добиви. Той ще бъде демонстриран от “Пионер семена България“. Сусамът сорт „Невена“ за механизирано отглеждане също е световна новост. Създаден е от Института по растителни генетични ресурси в Садово, както и   пшеницата „Гинра“, отличаваща се с голям потенциал за добиви и  устойчивост  на болести.
    
Посетителите на „Агра 2017“ ще видят също машини от известни марки, инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер, както и специализираната изложба „БиоАгра“. Паралелно се организира изложение за пчеларство „Апи България“.
    
Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва също международните изложби: „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, „Хорека Пловдив“ – за ресторантско и хотелско оборудване, „Вкусове от Италия“.
    
С входния билет, чиято  цена е 5 лева, посетителите получават достъп до всички изложения и анкетна карта, с която могат да спечелят една от наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив:  мотокултиватор Antor с двигател Honda,  хидрофорна помпа Wilo с маркуч и комплект ножици за лозя, асми и дървета  ARS. За ученици, инвалиди и пенсионери има преференциална цена от 3 лева, а специалистите получават безплатна карта след покана от изложител и регистрация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина