Джон Ленън три дни преди смъртта си: Не се интересувам да бъда мъртъв герой

Под небето

Image title
Днес празнуват студентите. Днес светът скърби. Точно преди 30 години, на 8 декември, пет свистящи куршума убиват една история, и раждат две легенди- на вечно великия  Джон Ленън и исторически лудия убиец Марк Чапман. Там, в Ню Йорк, Чапмън стреля по човек- епоха, издухва още димящото дуло на пистолета си, вади Спасителят в ръжта на Селинджър и дочаква ченгетата, за да бъде арестуван и да стане история.
Три дни преди да бъде застрелян, Джон Ленън се оплаква от критиците си, които се интересуват единствено от „мъртви герои“, и говори оптимистично за семейството и бъдещето си, споделяйки, че има „много време“, за да постигне целите в живота си, предаде Асошиейтед прес.  Последното интервю на легендарния музикант от „Бийтълс“ е предоставено на агенцията от сп. „Ролинг стоун“ по случай 30-годишнината от смъртта на Ленън.
Броят на изданието с пълното интервю ще се появи на пазара в петък, допълва БТА. Кратки откъси от него са поместени в „Ролинг стоун“ в дните след убийството на музиканта през 1980 г., но сега за пръв път ще бъде публикувано цялото интервю.
„Думите на Джон Ленън са радостни, изпълнени с живот и надежда, безстрашни“, казва авторът на интервюто, Джонатан Кот. Той е разговарял с легендарния музикант в апартамента му и звукозаписното студио. Кот разказва, че никога не се е връщал към тричасовите записи, докато наскоро не е открил магнитната лента, разчиствайки гардероба си.
Изненадан от доброто й състояние и вдъхновен от „живия“ глас на Ленън, Кот решава да транскрибира интервюто. Някои от най-суровите думи Джон Ленън изказва за своите критици, които постоянно недоволстват от професионалния му и личен живот след напускането на „Бийтълс“.
„Тези хора с техните илюзии, създадени за творците, това е нещо като преклонение пред идоли. Те харесват хората само когато пътят им приключи. Те искат мъртви герои, като Сид Вишъс или Джеймс Дийн. Аз не съм заинтересован да бъда мъртъв герой…“, казва Ленън.
Джон Ленън освен това предсказва, че Брус Спрингстийн, който по това време е възхваляван като яркото бъдеще на рока, ще трябва да понася същите язвителни критики.
В интервюто си с Джонатан Кот музикантът говори още за семейството си, за това, че се опитва да бъде добър баща на по-малкия си син Шон и за силната връзка със съпругата си Йоко Оно.
40-годишният тогава Джон Ленън разсъждава още за това какво е постигнал в живота си, засяга различни житейски теми и остава ангажиран с целта си за мир и любов в света.
„Не се стремя към божественост. Никога не съм претендирал за душевна чистота. Никога не съм твърдял, че знам житейските отговори. Единственото, което правя, е да пиша песни и да отговарям на въпроси толкова искрено, колкото мога. Но все още вярвам в мира, любовта и разбирателството“, казва Джон Ленън.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.