КриминалеНовиниРазследванеСъд

Защитата на близнаците от Цалапица поиска отвод на съда

Делото ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура

Протест и викове „Убийци!“ посрещнаха Борислав и Валентин Динкови

Пореден ден в протести и по съдебни инстанции за близките на убития 24-годишен Димитър от пловдивското село Цалапица. Роднини на младия мъж и техни съграждани се изправиха тази сутрин пред сградата на Прокуратурата с искане делото да бъде прехвърлено на Окръжна прокуратура.

Те настояваха също процесът срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в помагачество и укривателство, насрочен за днес в съда, да не стартира, докато не бъде разпитан, арестувания в Дания Ангел Бизюрев.

Майката на Митко Атанаска смята, че неговите показания могат да променят обвиненията на близнаците и те също да бъдат подведени под отговорност за убийство.

Тя коментира, че обвинението и разследващите са имали две възможности досега да разпитат Рангел, но не са го направили: „Има един член в европейската заповед за екстрадиране – член 52, алинея 2. Според него Окръжна прокуратура е можела да изпрати необходимите документи и да изисква Рангел да бъде екстрадиран „под наем“ в България. Има и друг вариант – можеше да бъде изпратен следовател в Дания, за да бъде разпитан там Рангел.“

По думите ѝ единият от близнаците е присъствал още по времето на побоя над сина ѝ.

По обяд протестът на хората от Цалапица се премести пред Съдебната палата, където в 13 часа бяха доведени близнаците. Викове „Убийци!“ посрещнаха Борислав и Валентин Динкови през съдебната зала за пореден път.

В началото на заседанието защитата на близнаците поиска отвод на съда с мотива, че е предубеден.

Искането на адв. Светлана Звънчева бе отхвърлено. Съдът се аргументира с това, че ролята му е по време на процеса да се разкрие обективната истина.

По отношение на искането на близките на жертвата за разпит на Бизюрев, съдът отговори, че към момента на внасянето на обвинителния акт не е било ясно местонахождението му и след като в хода производството е установено, то той може да бъде разпитан като свидетел по делото срещу Динкови. 

Днешното заседание приключи за по-малко от 15 минути с решение на съда, че процесът ще се гледа по общия ред.

По-късно в кулоарите защитникът на коментира, че има тълкувателно решение на ВКС за съкратеното съдебно следствие, касаещо и конкретния случай, когато съдът в началото приема, че може да гледа делото по съкратената процедура, а на следващо заседание променя решението си.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина