БългарияНовини

Започна пожароопасният период в Пазарджишкo

Областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова обяви периода от 1-ви април до 30-ти ноември за пожароопасен в горските територии на областта, пише БНР. От днес се забранява паленето на огън на разстояние не по-малко от 100 метра от горския фонд, както и извършването на всякакви дейности, които могат да предизвикат пожар.

Директорите на държавните горски и ловни стопанства, както и собствениците на общински гори, съгласувано с противопожарните служби се задължават да обозначат терените с повишена пожарна опасност.

Ловните и туристическите сдружения трябва да инструктират членовете си за правилата на противопожарна опасност.

Кметовете на общини се задължават за сметка на общинските бюджети да организират доброволни формирования за гасене на горски пожари по реда на Закона за защита от бедствия. От днес се организират денонощни дежурства по график.

Служителите на агенцията по горите и противопожарните служби имат правото да спират дейности, машини и съоръжения, които не отговарят на изискванията и създават опасност от пожари.

Статистиката показва, че 90 процента от предизвиканите огнени стихии, причинили унищожават хиляди декари гори са следствие човешката небрежност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина