АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Въведоха допълнителни епидемични мерки за Пловдив и областта

Каназирева: Всяко едно публично мероприятие да бъде съгласувано с Областния щаб

Публика до 30% на откритите и закрити сцени

Съборите са забранени

В Пловдив и цялата област се въвеждат допълнителни мерки във връзка с нарасналите случаите на новозаразени с коронавирус през последните дни, заяви преди минути областния управител Дани Каназирева, след заседанието на медицинския щаб.

Мерките ще важат само за Пловдивска област, конкретизира тя. От днес всяко едно публично мероприятие да бъде съгласувано с Областния щаб. Взето е решение при събития на Античният театър да се заемат не повече от една трета от местата за публика, което прави около 30%. Същото важи и за седалките на Лятно кино „Орфей“.

Мероприятията, които се провеждат на закрити места също трябва да са с не повече от 30 на 100 от капацитета на залите.

Областният щаб е взел решение да отмени концерта пред сградата на Община Пловдив на певицата Керана, който щеше да бъде тази събота, заради евентуално струпване на много хора и невъзможността за спазване на дистанция в публиката.

Музикалният фестивал „Opera Open“ ще се проведе.

Всички събори се отменят до второ нареждане или поне до промяна на ситуацията и понижаване на броя на новите случаи на COVID-19 в областта.

„Освен това всяко едно публично мероприятие трябва да бъде съгласувано с Областния медицински щаб,“ съобщи Дани Каназирева.

Не се налага отваряне на нови отделения за COVID-19, коментира областният управител, въпреки че има увеличаване на хората, които отиват за преглед, както и на заболелите.

В момента в пловдивските болници има 93 свободни легла, хоспитализирани са 84 човека с диагноза коронавирус.

„Засега не се налага да бъдат командировани лекари от други областни центрове в Пловдив, за да помагат. Напрежението сред лекарите обаче е факт, нека не забравяме, че те работят под стрес месеци наред. Имаме притеснителни сигнали от една общински болница и вие я знаете (бел. авт.: „Свети Мина“), но другите са изключително сериозни и се прекланям пред техния труд,“ коментира Каназирева след заседанието на Медицинския щаб.

339 е общият брой на болните от коронавирус в Пловдив и областта, от които 107 са оздравели, 200 са на домашно лечение. 29 са до момента засегнатите медицински лица, от тях 16 вече са здрави.

По думите ѝ, въведените мерки не са трудни и хората просто трябва да ги спазват. Контролът за това ще бъде засилен още, заключи тя.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина