НовиниСъдТемида

Сотир Цацаров става прокурор във ВКП

Решението на Прокурорската колегия мина без обсъждания

Прието и становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови Сотир Цацаров на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) на днешното си заседание. Решението мина без обсъждания. То е в резултата на подадена молба от страна на Цацаров.

Припомняме, че оставката на шефа на КПКОНПИ все още не е гласувана от Народното събрание, какъвто е процедурният ред. Тя бе депозирана в парламента в понеделник – 17 януари. Сотир Цацаров заяви намерението си да напусне поста още на 13 януари, като обяви, че ще направи това пред ресорната комисия в Народното събрание и ще поиска да бъде освободен от 1 март. Затова и днес прокурорската колегия не го възстановява в съдебната система от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Припомняме още, че на 14 т.м. достъпът му до класифицирана информация бе отнет. В официална позиция той изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на Агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС единодушно и без коментари прие становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обявена на 14 януари от трибуната на Народното събрание.

„Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт“, се посочва в становището.

Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности. В становището те отбелязват още, че декларацията няма юридическа стойност и е насочена към „постигане на политически цели“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина