БългарияНовиниПод лупа

Само 3 марки дезинфектанти за ръце съответстват напълно на изискванията на СЗО

При 8 от общо 21 продукта етикетите дават достатъчно информация на потребителите

Това е установено с проучване на Активни потребители

Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база – на спирта

Вече близо 2 месеца България се намира в условията на епидемия от новия коронавирус (SARS-CoV-2). Това промени коренно ежедневието на всички. На първо място хората са принудени да спазват редица ограничения за предотвратяване на заразяването с вируса. Най-важните индивидуални мерки според Световната здравна организация (СЗО) е поддържането на висока лична хигиена, включително постоянното миене и дезинфекция на ръцете.

След като в началото на епидемията от търговската мрежа се изчерпаха спиртът и препаратите за дезинфекция, сега вече те се предлагат масово в аптеки, магазини, бензиностанции и супермаркети. Скоростната поява на толкова много марки поражда обаче опасения за качеството им, затова Асоциация „Активни потребители“ реши да проучи и тества основни негови аспекти на предлаганите препарати за дезинфекция на ръце. Търговските марки са сравнени по информацията, поднесена на етикетите, включително и цената. Чрез лабораторни анализи е идентифицирано активното вещество на всеки продукт и е определена неговата концентрация.

Информацията от етикетите

В изследването са включени 21 търговски марки. В съдържанието на етикетите са установени редица пропуски. При един продукт, с наименованието Dettol, не е изписан производителят. При същия са „пропуснали“ и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество. Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост). Ако обобщим, само при 8 от 21 продукта етикетите дават достатъчно информация на потребителите. От етикетите се вижда, че в препаратите са вложени много помощни вещества. Това са най-вече различни растителни масла и екстракти, както и парфюми и ароматизанти. Те не оказват влияние върху способността за дезинфекция, а целят по-скоро подобряване на търговския вид на продуктите, например външен вид, аромат, консистенция и т.н.

Интересна информация се получава от анализа на цените. Ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти. Тя варира от 15 до 259 лева за литър! Няма ясна корелация между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безсмислени добавки от масла и парфюми.

Лабораторните анализи

При всичките 21 търговски марки посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите. Идентификацията на активните бази показва, че с две изключения, в препаратите за дезинфекция на ръце се влага етилов алкохол. При марката Denk mit е добавена втора активна база пропанол, а в Biotrade maxi protect присъства бензолкониев хлорид. Съобразно изискванията на СЗО и ЕС етиловият алкохол е правилен избор за дезинфекция на ръцете.

Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база, т.е. на спирта. Съгласно изискванията на СЗО и ЕС в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата се установява концентрация на алкохола от 70% (маса/маса). Това са марките Clean hands gel, Бочко и Biotrade maxi protect. При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО. При 2 препарата – Denk mit и Steriman Gel, стойностите измерени за етанол са под 50%. Концентрацията на алкохола в тях не е достатъчна за дезинфекция и те не би трябвало да се използват за тази цел.

Изводът

Като цяло, само 3 (14,3% от изследваните) търговски марки съответстват напълно на изискванията на СЗО за концентрация на алкохол! Допълнително всичките 21 проби бяха анализирани за наличието на токсичния за хората метилов алкохол. През последните години върху неговата употреба за технически и медицински цели са наложени редица забрани. Например, в течността за автомобилни чистачки, широко използваният в миналото метанол беше редуциран до 0,5%. Относно препаратите за дезинфекция на ръце няма единен стандарт. В тях обаче е възможно да се влага и не особено качествен спирт и затова има опасност от попадане на метилов алкохол. Резултатите от нашия анализ показват ниски нива на замърсяване с метанол. Само при една проба (Dettol) беше установена концентрация от 0,5% м/м метилов алкохол, което е относително ниско и не може да предизвика интоксикация при външна употреба. При останалите препарати нивата са около 0,1% или по-ниски.

Ето и някои важни хигиенни предупреждения, които трябва да знаем:

Повечето препарати за дезинфекция нямат измиващо действие. Затова ако ръцете ви са видимо замърсени първо трябва да ги измиете с вода и сапун, да подсушите и ако се налага или желаете след това да използвате препарат за дезинфекция;

Постоянното носене на ръкавици не е ефикасна противоепидемиологична мярка. С ръкавиците може да принесете до лицето си вируси както с ръцете. Ако избирате да носите ръкавици те трябва или периодично да се подменят, или ръцете облечени с ръкавици да се мият и дезинфекцират също толкова често. Не забравяйте, че продължителното носене на ръкавици може да има странични ефекти увреждайки кожата;

Мнозина търговци предлагат антибактериални сапуни и измиващи препарати. В общия случай тяхното дезинфектиращо действие не е гарантирано и те рядко имат съществени предимства пред обикновения сапун. Използването на антибактериални сапуни НЕ ЗАМЕСТВА дезинфекцията.

Какво представляват препаратите за дезинфекция на ръце

Най-общо те са базирани на алкохоли. Съгласно Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на болестите (ЕЦПКБ) в препаратите за дезинфекция на ръце се влагат етилов алкохол, пропанол и изопропанол. Те са най-ефикасните и безопасни химикали позволяващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса. Алкохолите влияят върху белтъците на микроорганизмите. Те водят до денатурация на протеините което убива патогените. Препоръките на СЗО и ЕЦПКБ показват, че най-ефективната концентрация е 70% (тегло/тегло). Интересна подробност е, че алкохолите не са регулирани от европейското законодателство – Biocidal Products Regulation (528/2012), което е бюрократичен парадокс.

Освен алкохолите в търговските препарати се влагат и други активни вещества. Това най-често са chlorhexidine, hexachlorophene, quaternary ammonium compounds (например бензалкониев хлорид), povidone-iodine, triclosan и др. Обикновено изброените съединения усилват дезинфектиращия ефект на алкохолите. В някои случаи те имат остатъчно действие и удължават с часове активността на препаратите. Наобратно, част от активните вещества могат да предизвикат дразнене или дори увреждане на кожата и затова те се използват главно в продуктите за професионална употреба, например за медицински цели.

Друга задължителна съставка са протекторите предпазващи кожата от дразнене и изсъхване. Най-ефикасен и евтин вариант е влагането на глицерол, който е препоръчан и от СЗО. Някои търговци добавят и други вещества с подобна функция – различни растителни масла, животински мазнини, екстракти от растения, парфюми и аромати. Ползата от тези добавки не е доказана, но пък някои от тях може да причинят вреда на потребителите. За да подобрят търговския вид и за по-голямо удобство при използване на пазара се предлагат и препарати за дезинфекция под формата на гелове.

Източник: активни потребители

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина