АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Решено: Общината дава 7 имота за 50 дка частен парцел в парк Отдих и култура

С 34 гласа „За”, 6 „въздържал се” и трима „против” Общински съвет прие предложението на кмета Здравко Димитров за иницииране на производство по отчуждаване на 50 375 квадратни метра частен парцел, част от печално известния пловдивски Дисниленд в парк Отдих и култура. С решението на местния парламент днес общината ще обезщети собственика на имота „ Тея инвест” със седем апетитни парцела частна общинска собственост в различни точки от града с обща площ от близо 50 декара.

Според така представените на старейшините пазарни оценки, стойностите на на 50-те декара зад Братската могила и тези, с които ще бъде реализирана заменката, е приблизително еднаква- 7,5 милиона лева срещу 7,3 милиона лева.  Срещу 50 375 кв.м. от имота си в парк Отдих и култура „ Тея инвест”, ще получи  под формата на обезщетение близо 16 декара на булевардите „Копривщица” и „Свобода”, три отделни имота с общо близо 8 300 квадратни метра в същата зона в близост до украинската църква и МОЛ Пловдив, 14 174 кв. м. на край SPS, 4,7 декара на бул. Освобождение” и „Найчо Цанов”, близо 3 хиляди квадратни метра на Асеновградско шосе, пред спортна зала Колодрума.

Изненадващо, само двама общински съветници се изказаха по точката, така важна за целия мандат на кмета Здравко Димитров. Първи думата взе председателят на групата на БСП в ОбС Николай Радев. Той припомни, че тези 140 декара, колкото е общата площ на пловдивския Дисниленд, преди години бяха общинска собственост, но бяха апортирани в проекта Увеселителен парк Тракия по време на мандата на Иван Чомаков. В последствие общината загуби площта между Братската могила и Розариума, чрез увеличения на капитала на дружеството.

„Тези 140 декара са си чисто пловдивски имоти, които сега ще ги заменим за други пловдивски имоти”, отбеляза Николай Радев.

Второто изказване бе на зелената съветничка от групата на Демократична България Добромира Костова. Тя дебело подчерта, че имотът в парк Отдих и култура трябва да бъде отчужден, тъй като е част от белия дроб на града.

„Не трябва да допуснем да има намеса там. Предложението днес обаче е нецелесъобразно и притеснително. Чисто пазарната стойност на имотите не съответства, оценката е нереалистична”, заяви Добромира Костова. Тя предложи предложението да отпадне от дневния ред, а общината да пристъпи към отчуждаване чрез парични средства, а не чрез обезщетение.  Зам.-кметът по финанси Величко Родопски й отговори с мимика, значеща че пари в бюджета за подобна процедура няма. С това и обсъждането в пленарна зала на точката приключи след само две изказвания.

Едва 11 съветника гласуваха „За” предложението на Добромира Костова, трима бяха против, а 30 се въздържаха. След което предложението бе прието с 34 от гласовете на старейшините.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Иво, какиното, стара кримка си и следва да пра’иш разлика между
    „даВА“ – и
    „даДЕ“ – което звучи малко като свършено Фактче…
    Поне из заглавията, де!
    (Ако не си Мазня, като лауреатина)

  2. Давайте наливайте още бетон, колко му е да съедините скоро София, Пловдив и Бургас.
    Ние пътища може и да нямаме като хората, но бетонни комплекси бол!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина