НовиниРазследване

Разливът на река Стряма носи умряла риба

БАБХ започва проверки в наводнените села за нерегламентираното ѝ добиване

Инспектори на Агенцията по храните тръгват на десант по поречието на река Стряма, която преля от проливните дъждове и наводни няколко села в региона. Те са сезирани от собственик на рибарник в областта, че след разлив от резервоарите на стопанството се е появила умряла риба, за част от която има съмнение, че е била събрана от недобросъвестни граждани.

От Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив съобщиха, че се извършват засилени проверки в общините Карлово, Сопот, Хисаря и Калояново за продажба на нерегламентирано добита и съхранена риба по този повод.

За да се осигури безопасността на гражданите, съвместни екипи ще проверяват произхода и съхранението на рибата, предлагана на пазарите и в обектите за търговия на дребно в Община Карлово и района, както и в заведенията за обществено хранене.

Призовават се гражданите да закупуват прясна риба единствено от обекти, регистрирани по Закона за храните, за да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Снимка: архив/Под тепето

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина