БългарияКриминалеНовини

Разбиха фабрика за нелегални цигари

Вътре са открити чужденци, които са живеели в нея и не са имали комуникация с външния свят 

Нанесените щети са за 12 милиона лева към националния и бюджета на ЕС

При акция на ГДБОП, Агенция „Митници“ и Районна прокуратура – Пазарджик е разбита схема за измама с акцизни стоки. Става дума за нелегалната фабрика за производство на фалшиви марки цигари. Информацията бе изнесена на съвместен брифинг на институциите днес в Пазарджик.

По време на операцията, която е извършена на 4 т. м. са открити над 1 милион кутии с цигари без бандерол в склад в пазарджишкото село Калугерово, а в село Гелеменово е разкрита и нелегалната фабрика, в която са произвеждани цигарите. В нея са намерени чужденци, които са живеели във фабриката и не са имали външна комуникация. 

Издирването на участниците в схемата за производство и разпространение на контрабандните цигари продължава. От иззетата стока, готова за пласиране нанесените щети се изчисляват на десетки милиони левове и то не само за бюджета на страната, но и на ЕС.

Щетите, нанесени на републиканския бюджет, са за около 8 милиона лева, а общо на европейския –
над 12 милиона лева, стана ясно на брифинга, в който участваха Радослав Бакърджиев, районен прокурор на гр. Пазарджик, гл. комисар Явор Серафимов, директор на ГД БОП, ст. комисар Калин Литов, заместник-директор на ГД БОП, Георги Георгиев, директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ и наблюдаващия прокурор.

Разследващите са работили по случая около 6 месеца.

Част от цигарите са продавани на местния пазар, както и в Англия, Белгия, Гърция и други държави от Общността.

Фабриката е била оборудвана с модерна поточна линия за производство и опаковане на цигари.
Производството е било от затворен тип, а „наетите“ работници не са имали право да напускат мястото, нито да ползват каквито и да била средства за комуникация.

Те не са държани в плен, но предварително са били подготвени, че няма да излизат от фабриката по време на производствен цикъл, който траел около месец-два. Спали са на място, където са открити 10 легла, били са наблюдавани с видеотехника.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина