Проучванията показват, че ваксините срещу COVID-19 са ефективни и предпазват имунизираните от тежко протичане на заболяването

Новини
ваксинация Пловдив

Проучванията показват, че ваксините срещу COVID-19 са ефективни и предпазват имунизираните от тежко протичане на заболяването. Тази информация публикува Министерството на здравеопазването на официалната си фейсбук страница.

Ваксините срещу COVID-19 учат имунната ни система да разпознава вируса, причиняващ COVID-19, и да се бори срещу него. Обикновено тялото ни изграща защита (имунитет) срещу вируса около 2 седмици след ваксинация.

За напълно ваксинирани хората се приемат 2 седмици след поставяне на втората доза от ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, или 2 седмици след поставяне на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson’s (Janssen). За да са напълно защитени, хората трябва да си поставят всички препоръчителни дози от ваксините срещу COVID-19.

Някои хора могат да се заразят с COVID-19 дори след пълна имунизация. Това обаче се случва при много малък процент от ваксинираните, дори при Делта варианта. В повечето случаи, ако ваксинирани лица се разболеят, те прекарват вируса леко.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.