АктуалноГрадътКриминалеНовини

Полицията в Пловдив води абитуриентите на кино

Комисар Радослав Начев: Да те спре полицай, когато шофираш пил, е най-малкото, което може да ти се случи – ВИДЕО

Абитуриенти от няколко училища гледаха филма за дрогиран младеж, който блъска с автомобила си на пешеходна пътека майка с малко дете и ги убива

За последните 5 години само по улиците на град Пловдив са заловени 7000 водачи, управлявали автомобили след употреба на алкохол и наркотици. В 8 от случаите има загинали хора, стотици са ранените. Тези данни бяха съобщени днес пред пълна с бъдещи абитуриенти зала в Дома на културата „Борис Христов“, където се състоя първата прожекция на късометражната лента „Защо аз?“ на режисьора Христо Порязов.

Безплатните прожекции за зрелостниците са алтернативна кампания на Областната дирекция на МВР в града, която се провежда по идея на заместник-директора комисар Радослав Начев. Инициативата за безопасно шофиране е съвместно с Регионалното управление на образованието и Община Пловдив.

Дванадесетокласници от няколко пловдивски гимназии гледаха днес филма, който е направен по действителен случай и разказва за дрогиран младеж, блъснал с автомобила си на пешеходна пътека майка с малко дете, които загиват. Късометражната лента представя последиците от една необмислена постъпка, необратимият поврат на живота и безсилието да бъде върнато времето назад, въздействат дълбоко и карат всеки зрител да се замисли за смисъла на спазването на правилата на пътя.

Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Васил Костадинов благодари на зрелостниците, че са в залата и ги призова да бъдат адекватни в поведението си на пътя и да си наложат забрана за употреба на алкохол и наркотици, преди да седнат зад волана. 

„9 години съм работил в Пътна полиция и съм се нагледал на най-различни ситуации на пътя. При младите хора действа самонадеяността, но когато инцидента настъпи, случилото се е необратимо“, посочи зам.-директорът на полицията под тепетата комисар Радослав Начев.

По думите му, филмът „Защо аз?“ ще покаже какво е въздействието на алкохола и наркотиците върху поведението на водачите.

 „Много от зрелостниците вече имат свидетелства за правоуправление,  а по време на абитуриентските празници, които са свързани с употреба на алкохол те проявяват лекомислие, че това на тях няма да им се случи. Затова искаме да им покажем този филм“, изтъкна комисар Начев.

„В интерес на истината спирането от полицай е най-малкото нещо, което може да им се случи, защото статистиката показва, че ако не срещнат полицай, срещат дърво и в 80-90% от случаите дърветата винаги излизат победители, като имаме злощастен край“, коментира още зам.-директорът на ОДМВР-Пловдив.

Самият автор Христо Порязов сподели, че е много развълнуван. Той бил провокиран от история, която се е случила преди 12-13 години. 

„Бях изключително възмутен и единственото, което можех да направя като превенция за останалите, беше да направя този филм“, призна той.

На събитието присъстваха също началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Костадин Костов, зам.-кметът Тодор Чонов и началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова.

Вижте какво споделиха участниците в инициативата в следващото видео.

Пловдив е първият град, в който ще се прожектира лентата в продължение на три дни. След това филмът ще бъде прожектиран също в София и други градове на страната.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина