Новини

Отпадат облекчените мерки за големите нехранителни магазини

Източник: БНР

Часове след като министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви указания за реорганизиране на дейността на големите магазини за нехранителните стоки, за да могат те да заработят отново, беше обявено, че облекченията отпадат.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб беше обявено, че магазините за нехранителни стоки ще могат да възстановят дейност при ограничаване на площта си до 300 квадратни метра.

„Магазините, които визираме с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност, като обособят и ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна за клиентите в размер до 300 квадратни метра“, каза министър Лъчезар Борисов.

Последва остра реакция на собствениците на заведения, които настояха да отворят техните обекти при същите условия.

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията:

„Значи същият брой хора ще влязат в един обект, който до вчера е бил два или три декара, но от днес същият брой хора ще влязат в същия обект с ограничение до 300 квадрата. Значи струпването на хората ще бъде много по-голямо, отколкото при нормални условия.

Като ще се затварят дадени сектори, трябва да се затвори всичко и отговорността да бъде носена от всички. Тук не говорим само за заведенията. Да не забравяме, че и фитнесите, и моловете също са затворени“.

В късния следобед днес от пресслужбата на Министерството на икономиката обаче съобщиха, че по нареждане на премиера Бойко Борисов и с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради изтичащите само след 6 дни по-строги ограничителни мерки, министърът на икономиката е отменил издадените по-рано днес указания.

А икономическият министър Лъчезар Борисов внесе яснота.

„В случая говорим само за указания. Не са променени проти

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина