БългарияЖивотНовини

Обявеното бедствено положение в Берковица и Георги Дамяново остава в сила

Остава в сила обявеното бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново след поройните дъждове от вчера, съобщава БНР. Към момента няма бедстващи хора, съобщи кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Бедствието нанесе щети на инфраструктурата в отделни райони, има наводнени къщи и дворове.

В Берковица са засегнати и две детски градини, училище и помещения на местното полицейско управление.

Разрушена е пътна настилка, получени са над 100 сигнала за наводнени обекти. Заради опасност от преливане на язовир беше извършена превантивна евакуация на жители на монтанското село Клисурица.

Директорът на Националната противопожарна служба главен комисар Александър Джартов коментира:

„Като цяло беше критична ситуацията на яз. „Клисурица“, където имаше опасност да прелее язовирната стена, но имаме екип с хидромоторна помпа и в момента вече няма опасност. Работим в Берковица, има доста екипи на място с помпи“.

В наводненото ботевградско село Врачеш днес предстои обход за уточняване на щетите.
Това обясни в предаването „Преди всички“ кметът на населеното място Марин Бончовски.

Наводнени са към 100 къщи. До късно през нощта почти всичко е било отводнено. Пътищата са проходими. Остават наводнени някои мазета.

„Вода имаше много. Огромно количество. Тук цял месец вали. Земята беше мокра, няма къде да отива водата. Изведнъж за кратко време се изля много дъжд. Където беше най-ниската част, пострадаха хората“, описа ситуацията кметът.

Премиерът Николай Денков разпореди военнослужещи и техника на българската армия също да се включат в преодоляването на последствията от наводнението в Берковица.

Снимки: Община Берковица/Фейсбук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина