Новини

Не, Майк Тайсън не е подкрепил руската инвазия в Украйна

Автор: Ванеса Николова

Източник: Factcheck.bg

  • Не е вярно, че Майк Тайсън е подкрепил руската инвазия в Украйна.
  • Снимките на боксьора, на които той носи екип с надпис „Русия“, са от 2005 г. и нямат отношение към актуалните събития.

Снимки на световноизвестния американски боксьор Майк Тайсън, на които той е облечен със суитшър с надпис „Россия“, се разпространяват активно сред българските потребители във Фейсбук. Кадрите са придружени от дълъг текст, представен като изказване на Майк Тайсън в подкрепа на Русия и войната в Украйна.

Най-популярната от тези публикации е от януари 2023 г. и има над 6800 интеракции (харесвания и споделяния).

От читателския сигнал на Мартин Иванов до редакторската поща на Factcheck.bg става ясно, че снимките се споделят с идентичен текст и в онлайн медии.

Разпространяваните снимки на Майк Тайсън не са актуални, показа проверката ни  през платформата WeVerify. Кадрите са от септември 2005 г., когато боксьорът е бил на турне в Русия и Украйна и е присъствал на парти по повод представянето на новите спортни екипи на руските олимпийски състезатели.

Други снимки от същия ден и същото събитие могат да бъдат открити в архива на уебсайтове за купуване на изображения. 

Посещението на Майк Тайсън в Русия и Украйна през 2005 г. е спонсорирано от украинска марка водка, която проявява интерес към това боксьорът да се превърне в нейно рекламно лице. Тайсън описва подробно тази своя визита в своята автобиографична книга “Безпощадната истина”.

Заглавие: Майк Тайсън, поканен от Рамзан Кадиров, покори сърцата на чеченците. В рамките на платената си визита боксьорът посещава и Чеченската република, което се радва на голям интерес от страна на руските медии.

За автентичността на приписвания на Тайсън цитат във Фейсбук публикациите липсват доказателства. Проверката на Factcheck.bg не успя да открие потвърждение, че думите са наистина на боксьора.

Личността на Майк Тайсън неведнъж е използвана от руските медии с пропагандни цели. През 2014 г. – годината, в която Русия неправомерно анексира полуостров Крим, в руските медии се появава новината, че Майк Тайсън предстои да стане член на Съюза на писателите на Руската федерация. Инициативата за това членство обаче е от страна на Русия.

Заглавие: Боксьорът Майк Тайсън става член на Съюза на писателите на Русия

През 2015 г. личността на боксьора отново попада във фокуса на руските медии със заглавия, които внушават, че Тайсън предстои “да заживее и да работи” в Русия. Всъщност става дума за планираното заснемане на биографичен филм за спортиста, една част от което да се проведе на територията на Русия. В рамките на този отрязък от време се предполага, че боксьорът ще живее в Русия.

По всичко изглежда, че този проект така и не е осъществен. Единствените съществуващи до този момент филми, базирани на живота и кариерата на Тайсън, са от 1995 г. и 2008 г.

Заглавие: Тайсън се заселва в Русия? Държавната дума няма против

Сега личността на Майк Тайсън отново се използва за целите на руската пропаганда, този път в контекста на войната в Украйна.

В публичните си изяви от февруари 2022 г. насам Тайсън никога не е заявявал, че подкрепя Русия или нейната инвазия в Украйна – точно обратното:

През юни 2022 г. се появява видеоклип, в който боксьорът заявява подкрепата си за украинския народ във войната срещу Русия.

Проверено:

Не е вярно твърдението, че Майк Тайсън е подкрепил руската инвазия в Украйна. Боксьорът е бил на посещение в Русия и Украйна през 2005 г., по време на което е носил спортен екип с надпис „Русия“. Това обаче няма никакво отношение към актуалните събития и войната в Украйна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина