БългарияЖивотНовини

Пускат отсечка от 6,5 км от АМ „Европа“ за Великден

Шест километра и половина отсечка от участъка с обща дължина 14,5 километра от магистрала „Европа“ ще бъде пуснат за Великденските празници, пише БНР. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след проверка на строителството.

Останалите 8 км от строящия се участък ще бъдат готови до края на май. Така два от общо три участъка от магистрала „Европа“ ще бъдат готови. За третия участък от Сливница до Северната дъга на София вървят отчуждителни процедури в момента и дейностите по него трябва да напреднат до края на годината, за да не изгубим европейски средства.

Министър Шишков съобщи още, че се подготвя механизма за увеличение на толтаксите, което ще стане до 2 месеца. Ще има намаление за тежкотоварните камиони с пробег над 5000 км. Така транзитните превози ще бъдат натоварени с по високи такси за сметка на извършващите редовно от вътрешни превози.

За първи път постъпленията от тол в последния месец са повече от електронните винетки за леките автомобили. Очаква се на годишна база те да бъдат в размер на 600 милиона лева. Вместо ограничаване на движението от петък следобед до неделя вечерта ще бъдат повишени таксите за тежкотоварните камиони в този времеви период, което ще ограничи по естествен начин трафикът им по магистралите, обясни заместник министърът Николай Шушков:

„Значи те много зависят и от трафика ние стъпваме на този трафик, който е сега, а трафикът се е увеличил значително. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. 600 млн. Сега срещу 271 млн., събрани от толсистемата при среден ръст 70%, отчитайки това, което ние ще върнем на превозвачите – тези, които преминат над 5000 км, и това, което бихме получили допълнително, ако се въведе съботно-неделно таксуване“.

Снимка: АПИ/Уикипедия

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина