БългарияНовиниПод небето

Над 40 на 100 от българите са загубили доходи заради COVID-19

Половината българи знаят какви са мерките на ЕС, взети срещу пандемията, а други 37% знаят, че има мерки, но не и какви са те. Само 10% не са чували за тях

Само 42% в България обаче са доволни от тези мерки

Българите понасят кризатa, причинена от коронавируса, по-тежко от средния европеец. Това сочи проучване, възложено на Kantar от Европейския парламент и проведено през втората половина на месец юни.

41% от българите са загубили доходи на фона на 28% в Европа; 38% се е наложило да разчитат на спестяванията си по-рано, отколкото са очаквали (при 22% средно за Европа), сочат резултатите, цитирани от Дневник.

74% от българите са на мнение, че ЕС трябва да има повече правомощия да се справя с кризи като пандемията от коронавирус – повече от средното за съюза, където 68% са на същото мнение. 32% от българите са „изцяло съгласни“ с това твърдение, а 42% са „по-скоро съгласни“.

Най-силна подкрепа за повече правомощия на ЕС изразяват респондентите в Португалия и Люксембург (по 87% в двете държави), Кипър (85%), Малта (84%), Естония (81%), Ирландия (79%), Италия и Гърция (по 78% в двете държави), Румъния (77%) и Испания (75%)

Най-голяма част от българите смятат, че съществена част от бюджета на ЕС трябва да се отделя за обществено здраве (52%), икономическо възстановяване и помощ за бизнеса (50%) и образование и култура (42%).

На този въпрос респодентите са имали право да дадат до 4 отговора, сред останалите са заетост, климатични промени, научни изследвания и технологически иновации, селско стопанство, отбрана, чист транспорт и енергийна инфраструктура, имиграция, регионални инвестиции и цифрова инфраструктура.

55% от респондентите в целия ЕС определят разходите за общественото здравеопазване като най-важни, като те са поставени на първо място в 17 държави членки.

Половината българи знаят какви са мерките на ЕС, взети срещу пандемията, а други 37% знаят, че има мерки, но не и какви са те. Само 10% не са чували за тях. В това отношение българите са по-запознати от средния европеец.

Само 42% в България обаче са доволни от тези мерки. Мнозинството българи и европейци не са доволни от солидарността между държавите членки – 57% от българите и 54% от европейците са изцяло недоволни или не съвсем доволни.

Източник: svobodnaevropa

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина