НовиниСпортСпортен Пловдив

Над 300 пожарникари от цялата страна мерят сили на Републиканско в Пловдив

Над 300 огнеборци от цялата страна се включиха активно в Републикански преглед по пожароприложен спорт. Той се провежда за 48 път от 30 септември до 2 октомври на лекоатлетически стадион „Пловдив“ до Гребната база. Отборите в надпреварата са от факултета „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академия на МВР и 29-те регионални дирекции по „Пожарна безопасност и защита на населението“ в страната.
пожар_състезание (12)

Официално събитието бе открито от заместник-кмета Йордан Ставрев, който поздрави участниците от името на кмета Здравко Димитров. „Политиката на Община Пловдив по отношение на опазване обществения ред, управлението на кризи, бедствие и аварии е постоянна и дава добри резултати. Ние винаги подкрепяме действията на всички институции, призвани да вършат това“, допълни той.

В тазгодишното издание, на което присъстваха комисар Николай Николов, Директор на ГДПБЗН, заместник-кметът Георги Титюков, областният управител Дани Каназирева и директорите на регионални дирекции пловдивските пожарникари са подкрепени и от Доброволното формирование „Пловдив 112“.

Дисциплините, в които огнеборците се състезават са четири:
– Изкачване на щурмова стълба, с която се достига последователно до втори, трети и четвърти етаж на кула с максимална височина за изкачване – 10.85 метра;
– 100-метрова пътека с препятствия, при което трябва да се преодолее двуметрово препятствие преминаване по 8-метровата греда, разгъване на шланга, скопчаване с разклонител и струйника;
– пожарна щафета 4х100 метра с препятствия – колективна дисциплина, при изпълнението на която се демонстрира бързина, ловкост, съобразителност, екипна работа, професионално умение и майсторство;
– бойно разгръщане от мотопомпа – колективна дисциплина със седем участници.

Състезанието се провежда на полоса с дължина 95 метра и ширина 20 метра. При сигнал състезателите скопчават съоръженията, построяват смесена шлангова линия, която изтеглят на 90 метра напред пред мишените. Помпиерът включва помпата и подава вода. Струярите заемат позиция на 5 м пред мишените, като се опитват да напълнят с вода казанчетата на мишените.

Състезанията по пожароприложен спорт, които се провеждат всяка година, имат за цел да допринесат за повишаване на физическата подготовка и професионалното майсторство на служителите от службите за пожарна безопасност и защита на населението.

Ето и пълната програма до края на състезанието:

30 септември:
от 9.00 ч. до 10.00 ч. – официално откриване
от 10.00 ч. до 18.30 ч. – състезание в индивидуални дисциплини „изкачване с щурмова стълба“ и „100-метрова пътека с препятствия“.

01 октомври:
от 9.00 ч. до 11.30 ч. – полуфинал и финал на индивидуалните дисциплини и излъчване на републикански шампиони.
от 13.00 ч. до 18.00 ч. – състезание в дисциплината „бойно разгръщане на мотопомпа“.

02 октомври:
От 8.30 ч. до 12.00 ч. – състезание в дисциплината „пожарна щафета 4х100 метра“
13.00 ч. – тържествено закриване на републиканския преглед и награждаване на победителите и призьорите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина