Новини

Коронавирус: 23 нови изследователски проекта ще получат финансиране от ЕС в размер на 128 милиона евро

Комисията ще подкрепи 23 нови изследователски проекта с 128 милиона евро в отговор на продължаващата пандемия, причинена от коронавируса. Финансирането по „Хоризонт 2020“ — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, е част от ангажимента на Комисията в размер на 1,4 милиарда евро за финансиране на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, стартирана от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен през май 2020 г.

В 23-те проекта от списъка за финансиране участват 347 научноизследователски екипа от 40 държави, в това число 34 участници от 16 държави извън ЕС. Финансирането ще даде възможност на изследователите да намерят решение за справяне с пандемията и последиците от нея чрез укрепване на промишления капацитет за производство и прилагане на леснодостъпни решения, разработване на медицински технологии и цифрови инструменти, подобряване на разбирането за поведенческите и социално-икономическите въздействия на пандемията и използването на данни за големи групи от пациенти (кохорти) в цяла Европа. Тези научноизследователски действия допълват предишните усилия за разработване на диагностика, лечение и ваксини.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Извънредното финансиране по линия на „Хоризонт 2020“ ще даде възможност на изследователите бързо да разработят решения заедно с пациентите, здравните работници, болниците, местните общности и предприятията, предназначени за тях. Резултатите ще им помогнат да се справят по-добре и да се преборят със заразяването с коронавирус. Окуражаващо е, че научноизследователската общност се мобилизира толкова бързо и енергично“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина