Новини

Излиза книга за Нери Терзиева

„Журналистиката не се учи. Тя е начин на мислене“

В средата на март ще излезе книга, посветена на известната журналистка Нери Терзиева (1952 – 2022), пише Дневник. Това е съобщено от издателство „Хермес“. Тя е озаглавена „Книга за Нери“ и е написана от Евгений Тодоров – съпругът на Терзиева.

Нери Терзиева става Почетен гражданин на град Пловдив

„Мисля, че тази книга трябваше да се напише. Опитах се тя да не бъде строго биографична, а в някаква степен да обяснява и някои обществени събития от последните десетилетия. Тези, в които Нери е присъствала. Мисля, че тези, които се интересуват от историята на прехода, ще намерят някои нови детайли в общата картина“, казва Евгений Тодоров в интервю, разпространено от издателство „Хермес“.

Нери Терзиева почина на 2 юни миналата година. Тя остави забележима следа в историята на българската журналистика, особено в първите години на прехода. Между 1975 и 1989 г. Терзиева работи като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, който прави популярното икономическо предаване по БНТ – „За един милиард“. От 1990 до 1993 г. е продуцент и водещ на новинарската емисия „По света и у нас“ и програмен директор в Българската национална телевизия. Основател и директор е на Ефир 2.

В периода 1996 – 2002 г. Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов. Автор е на сценария на филма „Откраднати очи“, посветен на „Възродителния процес“ в България. Чете лекции по медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет, а в Софийския университет – новинарство в катедра „Европеистика“ на философския факултет.

Евгений Тодоров е телевизионен журналист, драматург и режисьор. Автор е на много книги, сред които превърналата се в бестселър „Особености на филибелийския характер“, „Наръчник на носталгика“, „Тайните писма до Бойко Борисов“ и романите „Рекет“ и „Рекет 2. Бардакът срещу държавата“. Тодоров е автор и на популярна серия от пет документални книги „Запомнете Пловдив“ – стари истории, разказани от очевидци.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина