АктуалноГрадътИзбориНовини

Ивайло Старибратов: Демократична България ще работи за по-добра връзка на бизнеса с професионалното образование

Много българи с опит в чужбина се връщат, но смятат, че има проблем с твърде големите регулации и липсата на свобода, добави още кандидат-депутатът

Трябва да се подобри връзката между професионалното образование и бизнеса, това е едно от нещата, за които Демократична България ще се бори в новия парламент. Това заяви Ивайло Старибратов – кандидат-депутат от пловдивския 16-и избирателен район. Дългогодишният директор на Математическата гимназия гостува в студиото „В Капана“ на Под тепето.

Пловдивският регион е показателен за проблемите в тази сфера – икономическото развитие с много бизнеси стигна до ниво да има дефицит на кадри. Законодателството ни изостава в тази сфера и имаме план как да подобрим тази връзка, коментира още Старибратов.

По въпросите за средното образование той добави, че един от най-големите проблеми е огромната административна тежест, която пада върху учителите. Тя е безобразно голяма – под 50% от вниманието им е върху прекия учебен процес, поради прекалено много странични ангажименти, добави Старибратов. Той добави още, че образованието може да се подобри, ако се отворят още малко програмите и за по-малките, каквато свобода има в момента за 11 и 12 клас.

Много млади хора се връщат в България и виждат, че тук също могат да се развиват, заяви още Старибратов като опит с хора, завършили Математическата гимназия. „Аз държа връзка с тях, но за много от тях има проблеми с твърде голяма регулация и с не достатъчна свобода“, коментира Старибратов.

Вижте още във видеото от студио „В Капана“ на Под тепето:

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина