ГрадътНовини

Инженери стипендианти се събраха на среща в Раковски

Престижната стипендия, която се присъжда ежегодно на някои от най-добрите студенти от инженерни специалности, отпразнува седмата си годишнина с хибридно събитие

Като част от ангажимента си за привличане на нови таланти в сектора, АББ България играе ключова роля във фондация Юрген Дорман, която присъжда годишни стипендии на студенти с инженерни профили, които се нуждаят от финансова помощ, за да продължат обучението си.

Стипендианти, ментори, представители на университета и координатори на стипендията се срещнаха на събитие, организирано в клона на АББ България в Раковски на 18 август 2021 г., за да отпразнуват седмата поредна година от старта на програмата в България. Събитието беше възможност за членовете на тази общност да се съберат, да споделят ценен опит и да обсъдят идеи за бъдещето.

Събитието се състоя след провежданата веднъж на две години Международна среща на стипендиантите от Фондация Юрген Дорман, която за първи път бе под формата на виртуално събитие с участието на стипендианти от девет държави. Седем от българските стипендианти участваха в международната среща, обсъждайки ключови теми като енергийна ефективност и устойчивост с Бьорн Розенгрен, главен изпълнителен директор на АББ, и Теодор Шведжемарк, главен директор по комуникации и устойчивост и председател на борда на Фондация Юрген Дорман, които също споделиха ценна информация за бизнеса и общите цели на компанията.

„Изключително признателна съм на всички, които стоят зад стипендията през тези 7 години, както от екипа на фондацията, така и най-вече на местния екип – координаторите на програмата и менторите в нея. Въпреки предизвикателствата успяваме всяка година да излъчим стипендианти, които да станат част от глобалното семейство на JDF и на ABB. Контактът и работата с тези млади и талантливи бъдещи инженери е вдъхновяващ, пълен с нови знания и преживявания, но и с много надежда и вяра за едно по-добро бъдеще. Пожелавам си още поне 7 издания на стипендията в България!“, каза Виктория Чорбаджийска, мениджър Човешки ресурси в АББ България.

Акцент на събитието в клон Раковски беше т.нар. „менторски диалог“, по време на който стипендианти, алумни и техните ментори обмениха опит, проекти, идеи и най-добри практики от своя професионален и академичен опит. Някои от по-ранните стипендианти поеха ролята на ментори за един ден на новоизбраните такива, натрупали ценен опит през годините.

Еднодневното хибридно събитие завърши с коктейлна вечер, за която цялата общност на АББ Фондация Юрген Дорман беше поканена в Хотел Империал Пловдив. Менторите, представителите на университета и координаторите на програмата получиха признателни писма от Управителния съвет на Фондацията за техния ценен принос в развитието на програмата в България.

„Изключително щастлив съм от партньорството между Технически университет – София и неговия филиал в Пловдив и АББ, което вече 7-ма поредна година подкрепя млади талантливи студенти, които се развиват в инженерната сфера. Надявам се да продължаваме активно да съдействаме в развитието на бъдещите кадри“, каза доц. д-р инж. Никола Шакев, зам. – директор на Технически университет – София, филиал Пловдив.

От стартирането на програмата в България през 2014 г. стипендията на АББ Фондация Юрген Дорман е присъдена на 19 студенти с различни инженерни профили от Техническия университет в София и неговия филиал в Пловдив. Стипендията се връчва на студенти от първа или втора година от инженерна специалност, които се нуждаят от финансова помощ, за да завършат обучението си. Студентите също имат възможност да работят с ментор от АББ по време на обучението си. Осигурена е възможност и за летен стаж в компанията, както и достъп до онлайн курс по английски език.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина