Новини

Христов: Газпром са готови да обсъдят изискванията ни

Кабинетът на Кирил Петков не е започвал да търси дългосрочни договори с други доставчици

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви пред bTV, че от „Газпром експорт“ имат готовност да обсъдят българските изисквания.

Според него комуникацията с „Газпром“ показва, че около една трета от нужните количества газ би трябвало да дойде оттам.

Министърът на енергетиката отбеляза, че „комуникацията върви бавно“. От „Газпром“ са си взели „тайм аут“ (почивка), за да обсъждат изпратеното от България предложение за договаряне.

„Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка“, казва служебният министър.

По думи на Христов служебното правителство не иска да ходи на арбитражно дело. Той увери, че се прави всичко възможно да се получат вече договорените количества газ.

Служебният министър твърди, че редовният кабинет на Кирил Петков не е започвал да търси дългосрочни договори с други доставчици. Той съобщи, че за ноември и декември няма договорени количества газ.

„Договорът с „Газпром“ е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта – тя се появява без конкурс“, заяви Христов.

„Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим усърдно и подготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, за да осигурим доставки. Водим разговори и с „Газпром“. Идеята е да имаме диверсификация на доставките“, обясни служебният министър.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина