Новини

Светът се прощава с Елизабет Втора

Днес е държавното погребение на британската кралица

В Лондон пристигнаха над 500 държавни глави и високопоставени фигури от чужбина, сред които и българския президент Румен Радев

Великобритания и светът се сбогуват с кралица Елизабет II. Днес в 11 часа местно време започва траурната церемония в Уестминстърското абатство.

След четиридневно поклонение, тази сутрин ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде преместен в Уестминстърско абаство, където в 13.00 часа българско време ще започне държавното погребение. Ковчегът ще бъде пренесен на оръдейна платформа, теглена от 142- моряци. Крал Чарлз III и синовете му принцовете Уилям и Хари ще вървят след него. Биг Бен ще отмерва всяка минута от процесията.

Ковчегът ще завърши своя път в семейния замък Уиндзор. В параклиса „Сейнт Джордж“ ще бъде отслужено опело, на което ще присъстват само семейството и служителите на кралския двор. Елизабет II ще бъде положена до съпруга си принц Филип в семейната гробница.

2000 гости са поканени на държавното погребение. Сред тях са множество световни лидери и представители на кралските семейства по света. На траурната церемония ще присъстват също българският президент Румен Радев и последният български цар Симеон II.

За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.

В послание преди държавното погребение на британската кралица синът ѝ крал Чарлз III благодари на обществеността за съпричастността и подкрепата, оказана към скърбящото кралско семейство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина