Градската галерия затвори врати за Румен Жеков, отвори за астролог

Актуално Градът Забравеният град Култура Новини
астролог

Ръководството на Градската художествена галерия е отказало събитие в памет на Румен Жеков в някое от пространствата на галерията, тъй като нямало такава практика

В същото време виден астролог представи най-новата си прогноза, а от галерията се похвалиха със събитието онлайн

Екип на Под Тепето

Събитие за астролог може – за поклонение към Румен Жеков не може. Това се оказва, че е практиката в Градска художествена галерия – Пловдив. „Световноизвестен“ автор на астрологически книги Гал Сасон представи своята прогноза за 2022 година с фокус България – това събитие се проведе вчера в двора на къща „Енчо Пиронков“, експозиция към ГХГ. От институцията, грижеща се за историята на изкуството и културата на Пловдив, дори се похвалиха със събитието във фейсбук.

Доколко такива събития трябва да са част от програмата на Градската галерия няма особено значение – изглежда всеки, който желае, може да наеме пространство на културния стожер на Пловдив, това е част от политиката на управление на институцията.

Всичко това обаче нямаше да изглежда пошло, ако не се беше случило успоредно със смъртта на един от най-заслужилите, обичани и ценни художници на Пловдив Румен Жеков. Тази сутрин на поклонението на гробищата стана ясно, че близки на художника са пожелали в едно от пространстравата на ГХГ за подобно събитие. От ръководството на галерията обаче категорично са отказали, тъй като нямало такава практика.

Това не е съвсем вярно, тъй като през 2014 година в помещенията на ГХГ на Главната улица се проведе поклонение пред покойния Кольо Карамфилов.

Така се оказва, че събитие в памет на един от видните пловдивски творци не е възможно – докато е възможно астролог да прави астрологични прогнози на същото място.

На самото сутрешно поклонение на Румен Жеков не се забеляза нито един представител от Градската художествена галерия.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Градската галерия затвори врати за Румен Жеков, отвори за астролог

    1. А ти мразиш Караколев, на всички ни е ясно. А Линков не струва, и това го знаят всички.

      1. СтипендиЯнка на Фондация "Българистански Архитектурски Модернизъм" каза:

        ФАКТ: Линков = „Златен Век“ неотдавна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.