АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Градската галерия затвори врати за Румен Жеков, отвори за астролог

Ръководството на Градската художествена галерия е отказало събитие в памет на Румен Жеков в някое от пространствата на галерията, тъй като нямало такава практика

В същото време виден астролог представи най-новата си прогноза, а от галерията се похвалиха със събитието онлайн

Екип на Под Тепето

Събитие за астролог може – за поклонение към Румен Жеков не може. Това се оказва, че е практиката в Градска художествена галерия – Пловдив. „Световноизвестен“ автор на астрологически книги Гал Сасон представи своята прогноза за 2022 година с фокус България – това събитие се проведе вчера в двора на къща „Енчо Пиронков“, експозиция към ГХГ. От институцията, грижеща се за историята на изкуството и културата на Пловдив, дори се похвалиха със събитието във фейсбук.

Доколко такива събития трябва да са част от програмата на Градската галерия няма особено значение – изглежда всеки, който желае, може да наеме пространство на културния стожер на Пловдив, това е част от политиката на управление на институцията.

Всичко това обаче нямаше да изглежда пошло, ако не се беше случило успоредно със смъртта на един от най-заслужилите, обичани и ценни художници на Пловдив Румен Жеков. Тази сутрин на поклонението на гробищата стана ясно, че близки на художника са пожелали в едно от пространстравата на ГХГ за подобно събитие. От ръководството на галерията обаче категорично са отказали, тъй като нямало такава практика.

Това не е съвсем вярно, тъй като през 2014 година в помещенията на ГХГ на Главната улица се проведе поклонение пред покойния Кольо Карамфилов.

Така се оказва, че събитие в памет на един от видните пловдивски творци не е възможно – докато е възможно астролог да прави астрологични прогнози на същото място.

На самото сутрешно поклонение на Румен Жеков не се забеляза нито един представител от Градската художествена галерия.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина