ЕП се застъпва за демокрацията в Унгария по време на кризата с COVID-19

Новини

Комисията по граждански свободи на ЕП подчертава, че всяка извънредна мярка, приета от унгарското правителство в отговор на пандемията, трябва да зачита основополагащите ценности на ЕС. Кабинетът на Виктор Орбан внесе законопроект в понеделник, който, ако бъде приет, ще разреши на изпълнителната власт да управлява с укази. Въпреки че унгарският законодателен орган не одобри предложението, управляващият съюз на между Фидес и Християндемократическа народна партия все още може да прокара законопроекта през парламента следващия вторник, използвайки своето мнозинство от две трети.

След последните развития в Унгария, при които правителството се опитва да разшири изпълнителната си власт, за да управлява с укази, докато страната остава в „състояние на опасност“, Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) направи следното изявление в качеството си на председател на комисията по граждански свободи на ЕП.

„От името на комисията по граждански свободи бих искал да изразя загрижеността си относно намерението на Държавното събрание на Унгария да гласува за разширяване на „състоянието на опасност“ в държавата и свързаните с това промени в Наказателния кодекс. Наясно сме, че държавите членки са отговорни да предприемат защитни мерки в тези трудни времена, но те винаги трябва да гарантират защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи.

В този контекст бихме призовали Комисията да направи оценка дали предложеният законопроект съответства на ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, и да напомни на държавите членки за тяхната отговорност за спазването и защитата на тези общи ценности “.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.