АктуалноКриминалеНовиниРазследванеТемида

До 12 години затвор грозят осиновителката на Севда

Анка Михайлова ще бъде подведена за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда – ВИДЕО

Делото срещу 42-годишната пловдивчанка от Столипиново Анка Михайлова, чиято осиновена дъщеря Севда почина на 1 г. и 9 месеца в Интензивното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ от тежка черепно-мозъчна травма, ще бъде изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура. Това съобщи на брифинг Районният прокурор Чавдар Грошев днес.

Осиновено дете на 1 годинка е в кома след побой

Разследването ще продължи по чл.124 от НК, тоест майката ще бъде подведена под отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Новото обвинение в наказателното право се определя като вторият от специфичните случаи на непредпазливо убийство, които са по-тежко наказуеми и е престъпление със смесена форма на вина.

„При доказване на вина законът предвижда до 12 години лишаване от свобода„, поясни прок. Грошев.

 Днес по делото е постъпила експертна справка от болницата, която сочи каква е причината за смъртта на момиченцето.

Първоначалната версия на майката Анка беше че, че детето е паднала от леглото, докато тя е била в другата стая, намерила я е в безсъзнание и тя се опитала да я свести, като я е захапала няколко пъти.

Според лекарите, извършили първоначалния преглед на детето, травмите не потвърждават разказа на майката. Те смятат, че детето е било малтретирано. Според назначената съдебно-психиатрична експертиза жената е, „физически и психически здрава, може да отговоря за действията си и да организира защитата си“. В документа пише още, че тя демонстрирала липса на емпатия към състоянието на детето.

Към днешна дата Михайлова е в ареста. Срещу нея има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда на малолетно дете в условията на домашно насилие.

На база на аутопсията, ще бъде извършена съдебно-медицинска експертиза за конкретните причини, довели до смъртта на детето и начините, по които са били нанесени травмите по тялото му.

До този момент майката отрича да е виновна за случилото се.

„Нямаме данни, че жената е живяла с някого в жилището. Ще проверим всяка една информация,“ заяви още Чавдар Грошев. 

Засега в Прокуратурата няма данни и доказателства, че някой не си е свършил работата, коментира той в отговор на журналистически въпрос ще се ревизират ли 6-те проверки на социалните служби в дома на осиновителката, които не са показали никакъв проблем с отглеждането на детето.

Вижте пълния запис на брифинга на Прокуратурата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Това е извращение! Да пребиеш до смърт 2 годишно детенце и да е “по непредпазливост”. Със самопризнание се намаля с 30%, при добро поведение до 5 г. е навън. Затова сме където сме. Бог да приеме детенцето и да му даде покой.

    1. Отдавна твърдя ,че нашите музулмани с християнски имена в Столипиново,Шикера и Аджисана трябва да отговарят пред музулмаски съд , т.е. шериатски мюзеин да ги съди , да видиш тогава как бройката на правоверните ще се редуцира раз ,два

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина