Новини

Дерайлиралият влак в Сърбия е натоварен в България

Товарният влак, превозващ амоняк, който дерайлира в Източна Сърбия, е бил натоварен в България, съъобщава БТА.

Няма пострадали българи при инцидента, съобщи в ефира на BTV генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

Инцидентът стана край Пирот. По думите на заместник-министърa на транспорта Красимир Папукчийски няма как да се търси отговорност от българска страна, тъй като събитието настъпва на територията на Република Сърбия. Предаден е товарът от българската инфраструктура към сръбската, към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските железници. Единственият, който ще участва в разследването, е собственикът на цистерните.

Всички 20 вагона са френски и немски, като са транспортирани от български частен оператор в направление Белград, посочи заместник-министърът.

Той посъветва българските граждани да ограничат пътуванията към Сърбия. Цанев също препоръча българите да не пътуват, докато не се разнесе амонякът. В противен случай има опасност за здравето им.

Засега не са ясни причините за инцидента, но участъкът, по който се е движел, е с по-остри завои, каза Цанев.

Десетки хора са интоксикирани, има и загинал местен жител, в резултат на изтичането на товара, произшествието затвори и важен международен път, съобщиха сръбските власти, цитирани от агенциите.

В град Пирот е обявено извънредно положение. Властите казаха на хората да не напускат домовете си. Десетки хора са хоспитализирани, съобщиха сръбските държавни медии.

Заради намалената видимост, предизвикана, както се предполага, от изтичането, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес.

Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища. Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака.

Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина