БългарияНовиниПод лупа

Бизнесът търси съдействие на европейско ниво за разсрочване на кредитите за туризма

Съдействие за разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за разсрочване на кредитите в туризма за срок от 5 години, търси в свое писмо до ХОТРЕК Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на европейската за България.

Кризата, в която е туристическият сектор е голяма и перспективите са за труден предстоящ зимен сезон и не по-лек летен през 2021 година. Бизнесът е изправен пред угрозата да работи с много намалени темпове, а много хотели и да не отворят за втора поредна година, което поставя бизнеса пред огромна финансова угроза и битка за оцеляване. Хотелите, заведения и останалите туристически субекти няма да успеят да оцелеят в безпрецедентната за нашия век криза в туризма без финансова помощ, която да им позволи да запазят служителите си и да преминат през бурята. Това се казва в писмото на БХРА до ХОТРЕК, подписано от председателя на организацията Георги Щерев.

Въпреки инициираните от БХРА и проведени срещи с Асоциацията на банките в България все още не е намерено устойчиво решение, което да позволи на туристическия бизнес да преодолее трудната ситуация. В момента банките в България, въпреки препоръките на ЕИБ, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2022 г. Затова и от БХРА разчитаме на помощта на ХОТРЕК, за да се предвиди разсрочване на банковите заеми за туризма на европейско ниво за срок до 5 години при изгодни лихвени проценти, така че бизнесът да има възможност да защити направените инвестиции, да остане конкурентноспособен и да запази служителите си, се казва в писмото до ХОТРЕК.

Финансовите институции също нямат полза от това хотели и ресторанти да имат затруднения, категорични са от БХРА. От интерес не само на бизнеса, но и на държавата и ЕС е да се запази стабилен един от основните стълбове на българската икономика – туризма. Всеки трети човек в ЕС преди кризата е бил зает в туризма, а за 2019 г. в България всяко четвърто ново работно място е било открито именно от сектора на гостоприемството. През последното десетилетие приносът на туризма в БВП на страната варира от 10 до 15 на сто. Така че подобна помощ за хотелиерския бизнес ще бъде не само подкрепа за туризма, но и за българската икономика. Неслучайно туризмът и транспорта, които са неразривно свързани, наред с дигитализацията са трите основни приоритета, които според Европейската комисия задължително трябва да залегнат в националните планове за възстановяване и излизане от кризата. За съжаление в българският национален план туризмът е „забравен“, така че на бизнесът не му остава нищо друго освен да спасява сам себе си. Това обаче е невъзможно без удължаване срока на старите кредити и отпускане на ликвидни средства, подчертават от БХРА в писмото си до ХОТРЕК.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина