Новини

Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия

НАТО не казва кой е изстрелял ракетата, която е била проследена до падането й в Полша

Взривът, при който загинаха двама души в Полша, по първоначална информация може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, пише OFFNews.

Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали, проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза:

„Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, ще видим“.

САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване преди да предприемат действия, каза още Байдън.

В същото време в тази сутрин репортерът на АП от президентския пул в Белия дом Шунг Мин Ким написа в Туитър, че първоначалните данни предполагат, че ракетата, която удари Полша, е била изстреляна от Украйна по идваща руска ракета.

Срещата в кулоарите на форума Г-20 беше свикана от президента на САЩ в хотел „Гранд Хаят“, където е отседнал в Бали, след като двама души бяха убити при експлозия в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди с полския външен министър Збигнев Рау и с украинския външен министър Дмитро Кулеба експлозията в Източна Полша и координацията на нейното разследване и по-нататъшните стъпки, информира БТА.

„Разговарях с полския външен министър Рау и украинския Кулеба относно експлозията в Източна Полша. Съгласихме се да поддържаме тясна координация през следващите дни, докато тече разследването и се определят подходящите следващи стъпки“, написа Блинкен в Туитър.

Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде АП.

От своя страна CNN с позоваване на военен представител на НАТО съобщи, че самолет на пакта, летящ над полското въздушно пространство във вторник, е проследил траекторията на ракетата, която е паднала на територията на Полша.

„Информацията с радарните следи беше предоставена на НАТО и Полша“, добави източникът на CNN.

Самолетите на НАТО извършват редовно наблюдение около Украйна от началото на руската инвазия. Самолетът, който е летял над Полша във вторник, е извършвал мониторинг на събитията в Украйна. Официалният представител на НАТО не каза кой е изстрелял ракетата, която е била проследена до падането й в Полша, нито откъде е била изстреляна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина